Orban: Pobjeda Erdogana u Turskoj bila nam je potrebna kao zalogaj hljeba

0
349
blank

Premijer Mađarske Viktor Orban u svom redovnom gostovanju na mađarskom nacionalnom radiju Kossuth govorio je o pobjedi Erdogana na izborima u Turskoj te je iskoristio priliku da ponovno kritikuje odnos Brisela prema Mađarskoj.

Između ostalog, Orban je naglasio kako je vlada ove države dostavila parlamentu budžet kojim se štite penzioneri, porodice te režu troškovi komunalnih usluga. Međutim, prema navodima Orbana, Brisel se oštro usprotivio posljednjoj stavic koja se tiče rezanja troškova.

“To se njih ne tiče. Predlažu da uništimo porodice i penzionere. Ipak, novi element je to što Brisel ima određene prijedloge koji se moraju saslušati i eventualno prihvatiti. Ima tu i pametnih ljudi”, rekao je Orban.

Kada je riječ o ratu u Ukrajini, Orban je rekao kako je situacija i dalje nepromijenjena.

“Na istoku je situacija nepromijenjena, a rat ne štedi ni Boga ni čovjeka. Strašne stvari se dešavaju na istočnom frontu. Kada neki lijevo orijentirani političari kažu iz udobnosti svojih fotelja da smo u ratu sa Rusijom, oni definitivno gube razum. Razgovor o ratu je također dio rata”, rekao je premijer Mađarske.

Također, premijer Mađarske je mišljenja kako je ova država jedna od rijetkih koja poziva na mir.

“Svi su protiv nas. Vatikan i Turska nisu, ali većina Evrope je protiv toga. Skočili su nam za vrat. Međutim, mislim da će na kraju ipak Mađarska biti u pravu”, riječi su Orbana.

Na kraju gostovanja, Orban se osvrnuo i na rezultate izbora u Turskoj te je rekao kako je zadovoljan pobjedom Erdogana na predsjedničkim izborima.

“Trebamo zahvaliti Bogu što nam je pomogao na izborima u Turskoj. Erdoganova pobjeda je važna i za Mađarsku, jer da je pobijedio čovjek kojeg podržava Soros, tada bi četiri miliona izbjeglica koje žive u Turskoj krenulo prema mađarskim granicama. Erdogan je za mir, a Kemal Kilicadaroglu za rat. Turska je naš ključni partner jer nam ruski gas dolazi preko njih. Zbog svega toga, pobjeda Erdogana bila nam je potrebna kao zalogaj hljeba”, zaključio je Viktor Orban.