Osujećen izdajnički pokušaj puča: Šest godina od historijskog otpora naroda Turkiye

0
320
blank
Foto: Anadolija

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) od osnivanja je koristila sva sredstva za infiltriranje u sve pore i kapilare države Turkiye, a naposlijetku je pokušala izvesti i državni udar u noći 15. jula 2016. godine kada su dešifrirane i otkrivene sve njene protupravne i izdajničke aktivnosti koje su vođene pod plaštom takozvanog “džemata“.

Osujećen izdajnički pokušaj puča: Šest godina od historijskog otpora naroda Turkiye
Osujećen izdajnički pokušaj puča: Šest godina od historijskog otpora naroda Turkiye
Prije tačno šest godina teroristi FETO-a su podigli oružje u izdajničkom pokušaju svrgavanja legalno izabrane vlasti u Turkiye,

Pobjeda vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) sa 49 posto osvojenih glasova na općim izborima 1. novembra 2015. godine izazvala je veliku paniku u redovima FETO-a.

Znajući da će vlada, koja je ponovo došla na vlast, odlukama Vrhovnog vojnog vijeća (YAS) otpustiti infiltrirane članove FETO-a iz vojske, ta teroristička organizacija je uzdrmana tadašnjom odlukom Glavnog javnog tužilaštva u Izmiru o naredbi o pritvoru takvih vojnika, uključujući i generale.

Nakon brojnih zavjera kao što su slučaj masovnog prisluškivanja najviših zvaničnika, pozivanje na ispitivanje čelnika Nacionalne obavještajne službe (MIT) Hakana Fidana zaustavljanja kamiona MIT-a na jugu Turkiye, FETO je shvatio da više ne može natjerati Vladu Turkiye da napravi korak unazad, pa je odlučio izvesti državni udar kao posljednje sredstvo.

Naredba za izdaju došla od vođe FETO-a

Vođa terorističke organizacije FETO Fetullah Gulen stao je pred kamere 19. marta 2016. godine i poslao poruke za koje će se poslije utvrditi da su bile upućene onima koji su organizirali pokušaj vojnog puča.

Naime, on je kazao da govori “u ime mještana Kapadokije“, a istragom je utvrđeno da se ta šifra odnosila na vojnike koji su 15. jula izveli pokušaj vojnog udara.

Po ovom uputstvu terorističkog vođe, pripadnici civilnih i vojnih ogranaka FETO-a su završili pripreme za puč širom Turkiye i počeli su da čekaju čas izvršenja koji je trebao biti u 03.00 sata 16. jula te 2016. godine.

Međutim, nekoliko sati prije pokušaja izdaje, major pilot helikoptera otišao je u Direkciju Nacionalne obavještajne organizacije (MIT) i saopćio da FETO-isti planiraju pritvoriti šefa MIT-a Hakana Fidana.

blank
Foto: Anadolija

Fidan je ovu informaciju prenio tadašnjem drugom načelniku Generalštaba generalu Yasaru Guleru, a zatim je poslao svog pomoćnika posla u Generalštab da prenese detalje.

Nakon razgovora sa zvaničnikom MIT-a, general Guler je prenio je sadržaj sastanka tadašnjem načelniku Generalštaba generalu Hulusi Akaru.

Potom je general Akar naredio Operativnom centru Oružanih snaga Turkiye da vrati zračna vozila u svoje baze i da zatvori zračni prostor za letove.

Osim toga, Akar je naredio komandantu 4. korpusa general-pukovnika Metinu Guraku da spriječi izvođenje oklopnih vozila iz Komande i Divizije za obuku oklopnih jedinica Etimesgut, a tadašnjeg komandanta Kopnene vojske generala Saliha Zekija Colaka poslao je u Kopnenu avijaciju da spriječi letove helikoptera.

Pučisti zarobili Akara

Istovremeno, bivši šef kabineta generala Gulera, štabni potpukovnik Bunyamin Tuner prenio je bivšem načelniku Odjela za planiranje i upravljanje osobljem Generalštaba brigadnom generalu Mehmetu Partigocu da je šef MIT-a Fidan razgovarao sa Akarom.

Među pučistima je počela da kruži informacija da je Colak otišao u Komandu kopnene avijacije nakon sastanka Akara i Fidana.

Potom je pokušaj puča, koji je planiran da počne u 03.00 sata 16. jula, pomjeren za 20.30 sati 15. jula i to uz odobrenje Adila Oksuza i drugih civilnih čelnika FETO-a koji će predvoditi puč u vazdušnoj bazi Akinci.

Odmah po izdavanju naređenja za pokušaj puča, 33 bordo beretke sa odabranom opremom iz Komande specijalnih snaga (OKK) okupile su se u zračnoj bazi Akıncı i prešle u Generalštab.

Bivši načelnik Odjela za strategiju Generalštaba general-major Mehmet Disli, glavni savjetnik načelnika Generalštaba pukovnik Orhan Yikilkan, brigadni general Mehmet Partigoc i načelnik Generalštaba pukovnik Ramazan Gozel okupili su se da organiziraju pokušaj puča u Generalštabu.

blank
Foto: Tanjug/AFP

“Komandante, operacija počinje, povest ćemo sve, bataljoni i brigade su na putu, vidjet ćete uskoro“, riječi su koje je Akaru rekao Disli i tako mu najavio državni udar.

“O čemu pričaš? O kakvoj operaciji? Jesi li ti manijak? Da se nisi usudio“, odgovorio je Akar na riječi Dislija.

Shvativši da ne može uvjeriti Akara, Disli je naredio timu koji je čekao ispred kancelarije da interveniše.

Gozel, Yikilkan, bivši potpukovnik Levent Turkkan, bivši kapetan Serdar Tekin i bivši vodnik-major Abdullah Erdogan zarobili su generala Akara.

Obavijest o izdaji poslana u štab

Po uputstvu pučista u štabu, komandant 58. artiljerijske brigade bivši brigadni general Murat Aygun, stacioniran u Polatliju, naredio je da se vozila, uključujući sisteme za lansiranje raketa, angažiraju iz kasarne kako bi preuzeli kontrolu nad kritičnim tačkama u Ankari.

Prvo obavještenje o pokušaju izdaje, pod nazivom “Pripremno upozorenje i raspoređivanje jedinica“, poslano je putem Generalštabovog sistema za distribuciju poruka i dokumenata (MEDAS).

Pučisti su preko MEDAS-a trupama dostavili takozvanu Lista vojnih zadataka i imenovanja.

Nakon ove poruke, pučisti su istim sistemom izdali drugu naredbu o “Uvođenju borbenih oklopnih vozila“ za zauzimanje kritičnih puteva i raskrsnica u gradovima i javnih ustanova.

Pučisti, koji su slali poruke jednu za drugom preko MEDAS-a, naredili su vojnicima izvan kasarne da se pridruže svojim trupama u 21.53.

blank

Postupajući po tome, pučisti su zauzeli Centar za koordinaciju u slučaju katastrofa (AKOM) u Kagithaneu, poznat kao “videće oko Istanbula“.

Bulent Aydin, tjelohranitelj komandanta kopnene vojske Colaka, ubijen je od strane pučista u Generalštabu i slovi kao prvi šehid 15. jula.

Blokada mostova

Iz zračne baze Akinci poletjeli su borbeni avioni F-16 i počeli su izuzetno nisko letjeti iznad Ankare.

Informativni kanali su o vojnim aktivnostima izvijestili u 22.28.

Televizije su objavile “breaking“ da su vojnici blokirali istanbulske mostove preko Bosfora i to most Bogazici i most “Fatih Sultan Mehmet“.

Tadašnji premijer Turkiye Binali Yildirim se telefonom javio u program televizije NTV u 23.02.

“Vlada koja predstavlja naciju je na svojoj dužnosti. Oni koji su napravili ovaj pokušaj, oni koji su napravili ovo ludilo, oni koji su bili uključeni u ovaj nezakonit čin će platiti najveću cijenu“ rekao je Yildirim.

Glavno javno tužilaštvo u Ankari pokrenulo je istragu o pokušaju državnog udara u 23.05.

Pučisti piloti zasuli gradove bombama

Piloti pučisti Mehmet Cetin Kaplan i Ertan Koral bombardirali su Odjel za avijaciju Generalne direkcije za sigurnost u Golbasiju. U napadu je poginulo sedam policajaca, a petorica policajaca su ranjeno.

U 00:01, bivši piloti kapetani Ugur Uzunoglu i Huseyin Turk napali su Odjel za specijalne akcije pri Generalnoj direkciji za sigurnost u Golbasiju. Ubijeni su jedan civil i 43 policajca, dok je 36 policajaca ranjeno.

Helikopteri pod kontrolom pučista skenirali su kompleks MIT-a u Yenimahalleu.

Bivši potpukovnik Umit Gencer zauzeo je TRT i pročitao proglas o puču.

Izjava koja je promijenila tok noći

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan se javio u program CNN Turka u 00:24 i održao je historijski govor koji je promijenio tok pokušaja puča.

Pozivam našu naciju na trgove“, poručio je Erdogan.

U pucnjavi na građane koji su demonstrirali protiv pučista ispred štaba Generalne komande Žandarmerije poginulo je devet ljudi, a desetine su ranjene.

Piloti pučisti Mehmet Yurdakul i Ilhami Aygul bombardirali su Direkciju za sigurnost u Ankari u 00:56.

Desetak minuta kasnije, bivši pilot Mustafa Ozkan bombardovao je to mjesto drugi put. U napadu su dvije osobe poginule, a 39 je povrijeđeno.

Izvor: Anadolija