OTKRIVENE ILEGALNE ŠTAMPARIJE NA KOSOVU: U međunarodnoj policijskog akciji uhapšeno 46 krijumčara

0
477
blank
Ilustracija: Getty Images

U policijskoj operaciji protiv krijumčara izbjeglica, u kojoj su učestvovale policije Španije, Albanije i nadležne bezbjednosne službe Austrije, Francuske, Italije, Slovenije, Portugala, Velike Britanije, SAD, Kosova i Europol, uhapšeno je ukupno 46 lica koji su bili dio kriminalne mreže koja je omogućavala ilegalne ulaske izbjeglica u Britaniju i SAD.

Istraga, koju je uz međunarodnu policijsku podšku i saradnju vodila španska policija, rezultirala je razbijanjem organizovane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem ljudi i izradom lažnih ličnih i putnih isprava, saopćeno je iz Europola.

Bilans policijske operacije je: 46 uhapšenih, dva pretresa kuća, zaplena falsifikovanih ličnih isprava, finansijske dokumentacije, elektronske opreme, novca i različitih narkotika.

Istraga je započeta 2019. godine zbog velikog broja falsifikovanih ličnih isprava izbjeglica sa Zapadnog Balkana.

Među uhapšenima su i kuriri koji su putovali na Kosovo i u Albaniju gdje su dostavljali falsifikovane lične isprave.

blank
Foto: Reuters

Razotkrivene ilegalne štamparije na Kosovu

Na Kosovu se razotkrivene četiri štamparije za izradu falsifikovanih dokumenata. Inače, ove baze demontirane su u martu 2021. godine.

Akciju je koordinisao Europol, obezbjedivši razmjenu poverljivih informacija i analitičku i forenzičku podršku.

Ove kriminalne mreže olakšale su ilegalni ulazak više od 400 građana sa Zapadnog Balkana u Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

Od dokaza iz ovog hapšenja zaplijenjeni su falsifikovani dokumenti, finansijska dokumentacija, evidencija ilegalnih aktivnosti, elektronsi uređaji, novac i razne droge (kanabis, kokain i sintetičke droge).

Izvor: Gazeta Express/Tanjug