Ovo je plan za pomjeranje 224.000 tona teškog broda zaglavljenog u Sueskom kanalu

0
533
blank
Foto: EPA-EFE

Već nekoliko dana brod za prijevoz kontejnera stoji zaglavljen u Sueskom kanalu i time ugrožava globalni lanac opskrbe. U međuvremenu je osmišljen plan kako da se riješi ovaj problem.

Brod kompanije Evergreen, čija je dužina jednaka visini nebodera Empire State Building u New Yorku, od 23. marta stoji zaglavljen u kanalu. Od tada se pokušava pomjeriti ovo plovilo teško 224.000 tona.

Građevinskom mehanizacijom je sklonjena velika količina pijeska oko broda kako bi se olakšalo njegovo pomjeranje.

Čelnik uprave za Sueski kanal (SCA) Osama Rabie je izjavio da će danas pokušati riješiti problem tegljačima, a pri tome iskoristiti vjetar, plimu i oseku. Istakao je da je sa devet tegljača jučer pomjeren prednji dio broda, a nakon što je prethodno uklonjen pijesak.

Ukazao je da je u ovom poduhvatu važno nekoliko čimbenika, među kojima su vjetar, plima i oseka.

Pomoći će i Američka mornarica stacionirana na Bliskom istoku u smislu savjeta kako pomaknuti brod. Na deblokadu Sueskog kanala čekaju posade 260 brodova koji moraju tuda proći. Među njima je i 13 plovila kojima se prevozi stoka.

Iz Marine Traffica, posvećenog nadzoru pomorskog saobraćaja, su za CNN naglasili da se ovaj problem može dodatno usložniti ako se ubrzo ne riješi tj. da se može povećati broj brodova koji će čekati na prolaz kroz Sueski kanal.

Za riješavanje problema je angažovana kompanija Boskalis, inače sestrinska nizozemskoj kompaniji SMIT Salvage. Njena namjera je da pokuša riješiti problem početkom sljedeće sedmice.

Peter Berdowski iz Boskalisa je potcrtao da će to pokušati uraditi bez da sklanjaju kontejnere sa broda dugog 400 metara i širokog 59 metara. Naveo je da su na putu dva tegljača vučne snage od skoro 400 tona. Očekuje da će doći tokom ovog vikenda.

Kao značajnim je ocijenio to što stražnji dio broda nije u potpunosti zaglavljen u pijesku i blatu, a što bi mogla biti olakšavajuća okolnost za tegljače. Nada se da će ovo, kao i očekivana plima od 40-50 centimetara tokom sljedeće sedmice doprinijeti pomjeranju broda.

Berdowski je kazao da postoji i plan B, a to je da se iskoristi kran kojim će se skloniti kontejneri. Prema njegovim riječima, moralo bi se skloniti 600 kontejnera kako bi brod bio lakši. Ali, ukazao je da bi to moglo biti vrlo izazovno jer se oko broda nalazi, kako je naveo, pustinja. Zato se postavlja pitanje gdje ostaviti kontejnere.

Ranije su stručnjaci upozorili da bi rješavanje ovog problema moglo potrajati danima, pa čak i sedmicama, objavio je CNN.

Pretpostavlja se da se brod popriječio u kanalu zbog jakih udara vjetra. Zbog toga druge kompanije strahuju da će izgubiti mnogo novca čekajući da se on pomakne.

Izvor: Klix.ba