Ovo je sigurno mjesto u Afganistanu gdje građani bježe od talibana

0
529
blank
Foto: EPA-EFE

Afganistanska dolina Panjshir je dom rastućeg pokreta otpora i trenutno je sigurno mjesto za sve one koji smatraju da su ugroženi od talibana, jer su pod zaštitom bivših pripadnika vojske u dolini poznatoj po svojoj neprobojnosti, piše HuffPost.

Članovi Nacionalnog fronta otpora (NRF) u Panjshiru su bivši pripadnici vojske afganistanske vlade.

U ovoj dolini je trenutno smješteno više od 1.000 raseljenih osoba i postalo je sigurno mjesto za one koji smatraju da su ugroženi od talibana – uključujući žene, aktiviste za ljudska prava, intelektualce, političare i djecu.

Ovi ljudi su trenutno dobro zaštićeni, jer su pod zaštitom vojnika u dolini koja je poznata kao neprobojna, uzimajući u obzir da je uspješno zaštićena i od sovjetskih snaga između 1979. i 1989. godine, a zatim i od talibana više puta tokom 1990-ih godina, navodi HuffPost.

blank
Foto: Getty Images

Panjshir je sada postao središte vojnog pokreta koji ima za cilj suprotstaviti se talibanima, istovremeno štiteći one koji su na meti te grupe.

Otpor predvodi Ahmad Massoud, sin pokojnog Ahmad Shah Massouda, slavnog gerilskog komandanta koji se tokom 1990-ih godina borio protiv SSSR-a i predvodio Tadžike.

Massoud je u četvrtak čak i napisao tekst za Washington Post, pozivajući SAD da pruže oružje ovom pokretu otpora.

Njihovi borci nose jurišne puške, granate i voki-tokije.

“Trljat ćemo im lica o zemlju,” izjavio je jedan od njih za Al Jazeeru.

Ali ova grupa je spremna samo da se angažira aktivno protiv talibana u slučaju da oni ne pokažu spremnost za pregovore o upravljanju Afganistanom i krenu u ofanzivu.

“Ako talibanski vojskovođe krenu u napad, naravno da će se suočiti s našim čvrstim otporom,” rekao je Massoud.

blank
Foto: Getty Images