Palestinci čine najveću svjetsku populaciju izbjeglica

0
671
blank

U svijetu ima oko 5,9 miliona palestinskih izbjeglica koje čine najveću izbjegličku populaciju, prema podacima Palestinskog Centralnog zavoda za statistiku (PCBS).

U saopćenju zavoda, koje je objavljeno u srijedu, objavljeno je da palestinske izbjeglice žive u 58 kampova u Jordanu, Libanu, Siriji i drugim zemljama, dok su se mnogi naselili u izbjegličke kampove na Zapadnoj obali okupiranoj od strane Izraela.

Palestinske izbjeglice na Zapadnoj obali, koje su registrovane u UNRWA u 2017. godini, činile su do 17 posto ukupno registrovanih izbjeglica, navodi se u saopćenju koje je objavljeno povodom Svjetskog dana izbjeglica.

Jordan ima najveći broj palestinskih izbjeglica, 39 posto ukupne izbjegličke populacije Palestinaca, a slijede Sirija i Liban sa 10,5 posto i 9,1 posto.

Stopa siromaštva među palestinskim izbjeglicama iznosila je 39 posto u 2017. godini, dok je iznosila 22,3 posto kod Palestinaca koji nisu izbjeglice za isti preiod, navodi se u saopštenju.

Nepismenost među palestinskim izbjeglicama u 2017. godini za pojedince starosne dobi od 15 i više godina dostigla je tri posto.

Svjetski dan izbjeglica obilježava se mjesec dana nakon 70. godišnjice Nakbe, simbola velike katastrofe, pljačke i progona Palestinaca s njihove zemlje na kojoj je prije sedam decenija osnovana država Izrael.