Penzioner u Njemačkoj čuvao tenk i oružje iz Drugog svjetskog rata

0
598
blank

U Njemačkoj je u toku pravna bitka zbog penzionera koji je čuvao tenk iz Drugog svjetskog rata, kao i protivavionski top te torpedo.

Naoružanje je uklonjeno s posjeda neimenovanog 84-godišnjeg penzionera koje se nalazi u Heikendorfu. To se dogodilo 2015. godine kada je u procesu uklanjanja naoružanja pomagala i njemačka vojska. Tužitelji i advokati odbrane sada pregovaraju o mogućoj kazni za penzionera, od uslovne pa do novčane koja može iznositi do 500.000 eura.

Starac također mora pronaći nove lokacije za tenk i naoružanje, a njegov advokat je kazao da je interes pokazao američki muzej koji želi kupiti tenk Panther. Mnogi historičari se slažu da je to bio najefikasniji njemački tenk u Drugom svjetskom ratu. Također, neki njemački kolekcionari su pokazali interes za naoružanje uključujući puške i pištolje.

Pravnici pokušavaju ustanoviti da li je penzioner prekršio njemački zakon posjedovanjem vojne kolekcije. Zakonom se regulišu proizvodnja, prodaja i transport ratnog oružja.

Odbrana tvrdi da veći dio naoružanja nije ispravan te da je tenk kupljen kao otpad. Spremni su prihvatiti “manju” kaznu u iznosu od 50.000 eura.

Ipak, tužioci tvrde da se određeni dio naoružanja i municije još uvijek može koristiti. U julu 2015. godine je bilo potrebno 20 vojnika za uklanjanje naoružanja koje je trajalo devet sati. To uključuje izvlačenje tenka koji nije imao gusjenice.

Lokalne vlasti su dobile informacije o sadržaju podruma od svojih kolega u Berlinu, koji su ranije pretražili dom penzionera u potrazi za ukradenim nacističkim umjetninama.

Novo ročište je zakazano za srijedu, a odluka suda se očekuje u augustu.

Izvor: Klix.ba