Policija u Turkiye dijelila vozačima slatkiše za Kurban-bajram

0
546
blank
Foto: Anadolija

Policijski službenici u gradu Edirneu u Turkiye zaustavljali su vozače na ulici kako bi im čestitali Kurban-bajram i uručili prigodne poklone povodom ovog muslimanskog praznika.

Pripadnici policije su vozačima dijelili slatkiše kako bi im uljepšali praznik.

Policijski službenici su također djeci u vozilima davali crvene zviždaljke da ih koriste kada vide neki saobraćajni prekršaj, a vozače su informisali o značaju korištenja sigurnosnog pojasa i o drugim pravilima ponašanja u saobraćaju.

Enes Gokdemir, koji je stigao u Edirne iz Nigdea povodom Bajrama, kazao je da je ovo vrlo lijepa gesta policajaca te naglasio da bi svi vozači trebali biti pažljivi u saobraćaju.

Dodao je da on posebno obraća pažnju na korištenje sigurnosnog pojasa.

“Preporučujem isto to, posebno onima koji idu na duga putovanja, ali i drugim vozačima. Sigurnosi pojas spašava život”, rekao je Gokdemir.

Ramazan Yildirim, još jedan vozač, kazao je da je policija vrlo važna u društvu, napominjući da oni vrijedno rade kako bi pružili sigurnost građanima i tokom bajramskih praznika.

Kurban-bajram se naziva i Hadžijski bajram zato što se ovih dana obavlja hodočašće u svetom gradu Mekki. Jedan je od pet stubova islama i svaki musliman koji je finansijski i fizički sposoban mora učestvovati u hodočašću bar jednom u životu, a da pri tome ne dovede u pitanje opstanak i normalan život svoje porodice.

Za Kurban-bajram se veže još jedan bitan obred, a to je kurban ili mesna žrtva koja se poklanja komšijama i siromašnima, po čemu i sam blagdan nosi ime. Sama simbolika Kurban-bajrama temelji se na žrtvi i bogobojaznosti. Kurban-bajram traje četiri dana.

Izvor: Anadolija