Potpuno povlačenje Rusa iz Hersona, uklanjaju se i ruske zastave

0
364
blank
Foto: Twitter

Prema prvim izvještajima iz Ukrajine, ruska zastava koja se vijorila iznad glavne upravne zgrade u Hersonu uklonjena je dok su kontrolni punktovi po gradu napušteni.

Novinar Jimmy Rushton izvijestio je da se nešto vrlo zanimljivo događa u gradu Hersonu pitajući se gdje su nestale ruske zastave na kontrolnim punktovima i iznad zgrade gradske uprave.

“Kontrolne tačke na kojima su nekada bile ruske trupe sada su napuštene”, dodao je Rushton.

U sljedećem videu vide se civili u Hersonu koji dok se voze autobusom snimaju kontrolni punkt ruskih trupa i kliču kada shvate da je sada napušten.

Ruski propagandist Semen Pegov, koji je nedavno ozlijeđen nakon što je stao na protupješačku minu nekoliko dana nakon što je pozirao za fotografiju s čelnikom takozvane Narodne Republike Donjeck Denisom Pushilinom izvjestio je da zastave još nema.

“Što god to značilo, grad čekaju vrlo teška vremena. Teška bitka. Međutim, ovaj put postoji razumijevanje da smo barem spremni za to”, dodao je Pegov.

Na još jednoj fotografiji koja je objavljena na Twitteru vide se potopljeni čamci na obali Dnjepra. Nije poznato zbog čega su okupacione vlasti potopile čamce.

Prošlog mjeseca u Hersonu je došlo do masovne evakuacije nakon što je Kirill Stremoslov, zamjenik šefa ruske regionalne uprave, rekao da su ukrajinske trupe počele ofanzivu. Istog dana ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je varedno stanje u ukrajinskim regijama Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporožje.