Preminula Iranka koju su policajci navodno pretukli jer nije nosila hidžab

0
315
blank
Foto: EPA-EFA/Ilustracija

Mahsa Amini, 22-godišnja državljanka Irana koju je pretukla iranska policija za moral jer nije nosila hidžab, umrla je nakon što je pala u komu, prema izvještajima u petak koja se pozivaju na Amininu porodicu.

Amini je s porodicom bila u posjeti iranskoj prijestonici kada ju je privela specijalna policijska jedinica koja sprovodi stroga pravila oblačenja za žene, uključujući obavezno nošenje marame zvane hidžab.

Policija je odbacila optužbe, rekavši da je gospođa Amini “iznenada imala srčani problem”.

Ovo je posljednji u nizu izvještaja o brutalnosti nad ženama od strane vlasti u Iranu posljednjih sedmica.

Porodica Amini kaže da je bila zdrava mlada žena bez zdravstvenih problema koja bi objasnila iznenadni problem sa srcem.

blank
Foto: KURDPA NEWS AGENCY

Međutim, obaviješteni su da je odvedena u bolnicu nekoliko sati nakon hapšenja, a porodica je rekla da je bila u komi prije nego što je umrla u petak, piše BBC.

Teheranska policija je saopćila da je gospođa Amini uhapšena zbog “opravdanja i obrazovanja” o hidžabu, marami koju sve žene moraju nositi.

Njena smrt dolazi nakon rastućih izvještaja o represivnim djelima protiv žena, uključujući i one za koje je ocijenjeno da se ne pridržavaju islamskog kodeksa odijevanja kojima je zabranjen ulazak u vladine urede i banke.

Mnogi Iranci, uključujući provladine pojedince, izražavaju svoje ogorčenje na platformama društvenih medija u vezi sa samim postojanjem moralne policije, poznate i kao Guidance Patrols, i koriste hashtagove koji se prevode kao Patrole za ubistva.