PRIČA ZA POUKU: Ispovijest Rusa koji je radio u “fabrici laži” na društvenim mrežama

0
808
blank

Nakon što je tužilaštvo SAD podiglo optužnice protiv 13 državljana Rusije i tri ruske kompanije zbog miješanja u američke predsjedničke izbore, nekadašnji ruski “trol” Marat Mindijarov objasnio je za “Washington post” kako funkcioniše tzv. “fabrika laži” u blizini Sankt Peterburga.

Mindijarov je 43-godišnji učitelj koji se 2014. zaposlio kao “trol”, jer je, kako kaže, u tom trenutku bio nezaposlen, a i radno mjesto se nalazilo u blizini njegove kuće.

“Tako da sam otišao tamo i ubrzo shvatio da je to mjesto gdje želim da provedem samo onoliko vremena koliko je potrebno da zaradim platu i odem. Došao sam, i odmah sam se osjećao kao lik iz romana ‘1984’ Georgea Orwella. Morao sam da pišem da je bijelo crno, a crno bijelo”, objašnjava Mindijarov u telefonskom razgovoru za “Washington post”.

Mjesto gdje je radio do februara 2015. opisuje kao neku vrstu fabrike u kojoj su kreiranje laži i neistina pretvorene u industrijski proces.

“Tamo je radio veliki broj ljudi, 300 do 400, i svi su pisali apsolutne neistine. Kao da ste u Orvelovom svijetu”, dodaje on.

Mindijarov je bio zaposlen u sektoru koji je bio zadužen za pisanje komentara na ruskim informativnim sajtovima.

“Ostavljao sam komentare ispod vijesti. Niko nije pitao za moje mišljenje, moje ‘mišljenje’ je već bilo napisano za mene. Dok sam radio tamo (…) rublja je počela da pada, a ja sam pisao sve suprotno: koliko je divan naš život, koliko je divno što rublja jača, i takve apsurdnosti. Da će sankcije da nas ojačaju i sl”, navodi on.

Objašnjava i da su na svakoj vijesti radila po tri trola, gdje bi jedan prvo ostavio negativan komentar, pa bi ga druga dvojica ubjeđivala u suprotno, da bi ovaj prvi na kraju “promijenio mišljenje”.

Radilo se po cijeli dan, u dvije 12-satne smjene, i poslije svaka dva radna dana uslijedila bi dva slobodna. Plata je, kako kaže, iznosila oko 700 dolara.

Na pitanje da li je znao da su se u “fabrici” obrađivale i vijesti u Americi, a ne samo Rusiji, Mindijarov kaže da jeste, te da je i sam dobio ponudu da pređe u tzv. “Facebook odjeljenje”, ali da je odbijen jer njegov engleski nije bio dovoljno dobar.

“Pao sam na testu jer sam morao savršeno da znam engleski. Čitalac ne smije da primjeti da ste stranac”, navodi on i kaže da je ljude iz “Facebook odjeljenja” poznavao sa pauza za pušenje.

“Svi su bili moderni mladi ljudi, poput hipstera, pratili su modu, imali su sređene frizure i nove tehničke uređaje. Bili su toliko moderni, da nikada ne biste mogli ni da zamislite da se bave takvim poslom”, tvrdi Mindijarov.

Na pitanje da li je Jevgenij Prigožin rukovodio “fabrikom”, kako to tvrde američki tužioci, Mindijarov je rekao da je tako čuo i da vjeruje da je to istina.

Posao je, kako kaže, napustio iz moralnih razloga jer ga je bilo sramota da radi tamo. Uvjeren je i da će poslije podizanja optužnica u SAD sve ostati isto, jer su ljudi koji rukovode “fabrikom” potpuno bezbjedni dok god su u Rusiji.