Probili prvu liniju agresora: Ukrajinci pokrenuli veliku akciju oslabađanja juga zemlje

0
1421
blank
Foto: Gleb Garanich/Reuters

Oružane snage Ukrajine pokrenule su snažne ofanzivne akcije u više pravaca na jugu Ukrajine. Vojnici su probili prvu liniju odbrane ruskih okupacionih snaga u oblasti Herson, pišu Hromadske.

Operativna grupa Kahovska izvijestila je da se 109. streljački puk samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) morao povući sa zauzetih položaja, kao i ruski padobranci koji su tu bili kao podrška DNR-u.

Šefica informisanja Sigurnosno-odbrambenih snaga “Jug” Natalija Humenjuk kazala je da je HIMARS uništio skoro sve velike mostove u ovoj oblasti uključujući drumski i Novokahovski most te Antonovski, koji je jedna od ključnih veza Hersona sa ostatkom teritorije koja se nalazi pod ruskom okupacijom.

blank

Ranije su za CNN, dvojica visokih američkih zvaničnika upoznatih sa obavještajnim podacima potvrdili da su ukrajinske snage započele operacije koje za cilj imaju pripremiti teren za značajnu ukrajinsku kontraofanzivu.

Ovakvi planovi dolaze šest mjeseci nakon početka rata u Ukrajini nakon informacija da su Rusi rasporedili manje jedinica na linije fronta nego što je to do sada bio slučaj.

Herson je zauzet u prvim danima rata i to prilično brzo i lako zbog izdaje ukrajinskih visokih dužnosnika iz te oblasti. Od tada do danas, ovaj grad je ostao najvažnija okupirana tačka stoga ne čudi što su se Ukrajinci odlučili prvo vratiti Herson.

Izvor: Agencije