Pronađena britanska podmornica koja je nestala 1942.

0
272
blank
Foto: Shutterstock/Yakovlev Sergey

Olupina britanske podmornice H.M.S Triumph koja je tajanstveno nestala tokom misije u Grčkoj 1942., u vrijeme Drugog svjetskog rata, pronađena je u Egejskome moru, objavila je u srijedu grčka novinska agencija ANA.

Uočili su je “na dubini od 203 m u Egejskome moru” i “nekoliko desetaka kilometara od obale” saradnici grčkog ronioca Kostasa Thoktaridisa koji je u potragu za njom pošao 1998.

Podmornica klase T duga 84 m povezuje se s “otporom protiv nacističke okupacije u Grčkoj” i s “britanskom tajnom službom”, rekao je Thoktaridis, prenosi ANA.

“Sva 64 člana posade poginula su u potonuću”, navodi isti izvor.

Triumph je obavio dvadesetak borbenih zadaća od 1939. do 1942.

Svoje misije u Egejskom moru počeo je u ožujku 1941. blizu otočja Dodekaneza koji su tada bili pod talijanskom okupacijom, gdje je “uništio mnoge neprijateljske brodove, pa i talijansku podmornicu Salpu”, piše ANA.

No 23. januaru 1942., tokom 21. misije u Egejskom moru, britanska ratna mornarica je objavila da podmornicu Triumph “smatra nestalom”.

Posljednje svjedočanstvo o podmornici dao je italijanski pilot koji ju je vidio 9. januara 1942. kod rta Sunija, u Saronskom zaljevu, blizu Atine.

Među različitim verzijama o uzrocima potonuća podmornice jesu sudar s minom kod cikladskog otoka Milosa, zarobljavanje u akciji njemačkih snaga potpomognutih italijanskim agentima i eksplozija na pramcu podmornice, rekao je Kostas Thoktaridis.

Brojne istraživačke ekipe s Malte i iz Rusije dolazile su svojedobno u Grčku u potrazi za njezinom olupinom.