Protesti Iranki polučili rezultat: Ukida se “policija za moral” i obavezno nošenje hidžaba?

0
351
blank
Foto: Twitter

Iran je saopćio da će preispitati decenijama star zakon koji od žena zahtijeva nošenje marame, dok se bori da uguši više od dva mjeseca protesta povezanih sa strogim kodeksom odijevanja. Također, po navodima pojedinih medija Iran je ukinuo “policiju za moral”.

“I parlament i pravosuđe rade na tom pitanju da li su zakonu potrebne bilo kakve izmjene”, rekao je u subotu iranski državni tužilac Mohammad Jafar Montazeri.

Kako ga je citirala iranska novinska agencija, on nije precizirao šta bi ta dva tijela mogla modificirati u zakonu, koja su oba uglavnom u rukama konzervativaca.

Također, Iran je po navodima AFP-a ukinuo svoje policijske jedinice za moral nakon više od dva mjeseca protesta izazvanih hapšenjem Mahse Amini zbog navodnog kršenja strogog ženskog kodeksa oblačenja u zemlji. Amini je kasnije preminula u zatvoru.

“Policija za moral nema nikakve veze sa pravosuđem i bit će ukinuta”, rekao je u subotu kasno državni tužilac Montazeru, a prenosi agencija ISNA.

Predsjednik Ebrahim Raisi u subotu je rekao da su iranske republikanske i islamske osnove ustavno utemeljene.

“Ali postoje metode implementacije ustava koje mogu biti fleksibilne”, rekao je on u televizijskim komentarima.

Hidžab je postao obavezan za sve žene u Iranu u aprilu 1983., četiri godine nakon Islamske revolucije koja je zbacila monarhiju.

To ostaje vrlo osjetljivo pitanje u zemlji u kojoj konzervativci insistiraju na tome da to bude obavezno, dok reformisti žele da to prepuste individualnom izboru.

U julu ove godine Raisi, ultra-konzervativac, pozvao je na mobilizaciju “svih državnih institucija za sprovođenje zakona o maramama”.

U septembru je glavna reformistička stranka Irana pozvala na ukidanje zakona o obaveznom hidžabu.

Narodna partija Islamskog Irana, koju su formirali rođaci bivšeg reformističkog predsjednika Mohammada Khatamija, zatražila je u subotu od vlasti da “pripreme pravne elemente koji utiru put za ukidanje zakona o obaveznom hidžabu”.

Opoziciona grupa je također pozvala Islamsku republiku da “zvanično objavi kraj aktivnosti moralne policije” i “dopusti mirne demonstracije”, navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, smrt 22-godišnje Mahse Amini pod sumnjivim okolnostima je bio povod za višemjesečne nasilne proteste širom Irana.

Amini je bila kurdskog porijekla iz grada Saqez koji se nalazi na zapadu zemlje, a u kojem dominantno žive Kurdi. S porodicom je sredinom septembra bila u posjeti Teheranu. Policija za moral, čiji je zvanični naziv Gasht-e Ershad, uhapsila ju je dok je šetala ulicama glavnog grada.

Kao razloga zašto je uhapšena istaknuto je to da je prekršila pravila odijevanja, a koja su utvrđena poslije Islamske revolucije iz 1979. godine. Navodno da joj glava nije bila prekrivena maramom te da joj ruke i noge nisu bile dovoljno prekrivene odjećom. Amini je preminula tri dana nakon hapšenja, a sumnja se u ono što je vlast navela kao uzrok smrti.

Nekoliko sedmica demonstranti su palili marame i uzvikivali antivladine parole. Nakon Aminijene smrti, sve veći broj žena ne nosi marame, posebno na modernom sjeveru Teherana.