PROVOĐENJE ŠERIJATA: Talibani u Afganistanu javno bičevali 14 ljudi

0
328
blank
Foto: EPA-EFE

Četrnaest ljudi bičevano je na nogometnom stadionu u istočnom Afganistanu, saopćio je Vrhovni sud pod talibanskom upravom u srijedu, u posljednjem znaku da vladajuća grupa primjenjuje striktno tumačenje šerijata u svom krivičnom pravosuđu.

To je druga potvrda bičevanja od talibana u ovom mjesecu, signalizirajući mogući povratak praksi uobičajenoj tokom njihove tvrdokorne vladavine u 1990-im.
“Četrnaest osoba, među kojima tri žene, bičevano je u prisustvu učenjaka, vlasti i naroda zbog raznih grijehova među kojima su preljuba, pljačka i druge forme koruptivnog ponašanja na nogometnom stadionu u (pokrajini) Logar”, objavio je Vrhovni sud na Twitteru, dodajući da su još dvije osobe bičevane u istočnoj pokrajini Laghman.

Talibanski vrhovni vođa sastao se sa sudijama u ovom mjesecu i izjavio je da bi oni trebali izricati presude u skladu sa šerijatom, navodi sud u saopćenju.

Druge zemlje pomno prate talibanski dosije s ljudskim i ženskim pravima otkako su preuzeli vlast u augustu 2021. nakon dvodecenijske pobune.

Nijedna strana vlada nije zvanično priznala talibansku administraciju i brojne su žestoko kritikovale njeno odustajanje od nagovještaja da će otvoriti srednje škole za djevojčice širom zemlje u martu.

Javna bičevanja i pogubljenja kamenovanjima obavljana su tokom ranije vladavine talibana iz perioda 1996-2001. godine.

Takva kažnjavanja kasnije su se prorijedila i osudila ih je afganistanska vlada koja je uživala stranu podršku i koja ju je naslijedila, iako je smrtna kazna ostala zakonita u Afganistanu, prenosi Reuters.