Prvi džuma-namaz u Afrinu nakon što je grad očišćen od terorista

0
1096
blank
Foto: Anadolija

Oružane snage Turske (TSK) i Slobodna vojska Sirije (FSA) su 18. marta oslobodile sirijski grad Afrin od terorista, a u ovom gradu danas je nakon dugo vremena u miru obavljen džuma-namaz, javlja Anadolu Agency (AA).

Džumu-namaz, muslimansku molitvu petkom, u jednoj od afrinskih džamija obavili su pripadnici TSK-a i FSA-a, ali isto tako i brojni stanovnici Afrina, koji se uveliko vraćaju domovima u Afrinu, nakon što su teroristi pobjegli.

Stanovnici Afrina izrazili su zadovoljstvo zbog mogućnosti da nakon dužeg perioda obave molitvu u miru i blagostanju.

Imam i hatib koji je predvodio današnju molitvu u Afrinu, u obraćanju se zahvalio komandantima koji su očistili grad od terorista. Kako je rekao, njima sad predstoji još veća odgovornost, a sada dolazi vrijeme jedinstva.

Operacija ”Maslinova grana” koju su Oružane snage Turske (TSK) i Slobodna sirijska vojska (FSA) pokrenule 20. januara u cilju uspostavljanja sigurnosti duž sirijsko-turske granice i u regiji, kao i neutralizacije terorista u Afrinu, uspješno je nastavljena.

Operacija u Afrinu pokrenuta je u skladu s turskim pravima zasnovanim na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onim koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005.), 2170 (2014.), te 2178 (2014.), a operacija sa vodi sa potpunim poštivanjem teritorijalnog integriteta Sirije.