PRVO BOMBARDUJ, PA ISTRAŽI: U sirijsku Dumu stigla grupa međunarodnih stručnjaka, istražit će napad hemijskim oružjem

0
686
blank

Članovi misije koji rade za Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) sa sjedištem u Den Haagu u subotu su stigli u Damask usred napetosti između Zapada i sirijskog režima, koji je blizak saveznik Rusije.

“Predviđeno je da danas grupa krene u Dumu kako bi ondje započela s radom”, rekao je za AFP zamjenik sirijskog ministra spoljnih poslova Ayman Soussan.

Grad Duma, na koji je 7. travnja prema izvještajima ljekara organizacija izvršen napad toksičnim plinom, smješten je u istočnoj Guti.

“Rezultati će dovesti u pitanje neistinite navode protiv Damaska”

“Pustit ćemo da članovi OPCW-a svoj posao obave profesionalno, objektivno, nepristrano i daleko od svakog pritiska. Rezultati istrage dovest će u pitanje neistinite navode protiv Damaska”, kazao je zamjenik sirijskog ministra.

Promatrači smatraju da je posao inspektora vrlo zamršen, osobito s obzirom na to da na mjesto incidenta stižu više od tjedan dana nakon njega, a treba istaknuti i da je područje u međuvremenu palo u ruke sirijske vojske i ruske vojne policije.

Zadnji pobunjenici i civili evakuirani iz Dume

Zadnji pobunjenici u Dumi, kao i civili, evakuirani su u subotu prema sjeveru Sirije u sklopu dogovora o predaji potpisanom 9. travnja, dva dana nakon kemijskog napada.

Inspektori su ovlašteni utvrditi je li bilo upotrebe hemijskog oružja, no ne i izvijestiti ko je za to kriv. UN je zatražio da OPCW objavi rezultate istrage u roku od 30 dana.