Putin: Nismo poludjeli, nećemo mahati nuklearnim oružjem po svijetu kao s britvom

0
254
blank
Foto: EPA-EFE

Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je govor na sastanku Vijeća za ljudska prava Rusije gdje je razgovarao o ratu u Ukrajini i odnosima sa Zapadom.

Prva tema o kojoj je Putin govorio odnosila se na proces mobilizacije u Rusiji, a ruski predsjednik je poručio kako nema potrebe za slanjem dodatnih trupa.

“U sadašnjim uslovima, pričati o dodatnim mobilizacijskim mjerama jednostavno nema smisla. Od 300.000 mobilisanih, samo 150.000 je na frontu, od čega 77.000 u borbenim jedinacama. Ostali su na drugoj ili trećoj liniji na dodatnoj obuci”, rekao je ruski predsjednik.

Nakon toga, ponovo je govorio o tome kako je za cijelu situaciju kriva Ukrajina, a ne Rusija.

“Rat nismo započeli mi, već su ga započele tadašnje ukrajinske vlasti 2014. godine nakon državnog udara. Sada imamo nove teritorije i to je ozbiljna stvar. Azovsko more postalo je unutrašnje more Ruske Federacije. To je ozbiljna stvar”, rekao je Putin.

Nakon toga, Putin je govorio o mogućem nuklearnom sukobu između velikih sila.

“Što se tiče prijetnje nuklearnog rata. Takva prijetnja raste, da budem iskren. Međutim, nismo poludjeli i svjesni smo šta je nuklearno oružje. Nećemo njime mahati kao s britvom”, rekao je Putin.

Također, Putin je ponovio i priču određenih ruskih zvaničnika iz sektora sigurnosti o planovima Poljske za zauzimanje zapadnog dijela Ukrajine.

“Nacionalistički elementi u Poljskoj ne spavaju i gledaju da zauzmu zapadne teritorije koje je Ukrajina dobila zahvaljujući Staljinovim odlukama nakon Drugog svjetskog rata”, poručio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.