Putin poništio dekret o podršci suvereniteta Moldavije, ukrajinske trupe krenule ka granici

0
166
blank

Ruski predsjednik Vladimir Putin poništio je dekret iz 2012. kojim je Moskva djelimično podržala suverenitet Moldavije u rješavanju pitanja statusa Transnistrije.

U ovoj separatističkoj proruskoj regiji u Moldaviji, koja graniči s Ukrajinom, Rusija također ima svoje trupe od početka 1990-ih.

Dekret o podršci suvereniteta Moldavije u rješavanju pitanja Pridnjestrovlja ili Transnistrije je Moskva prihvatila u skladu sa svojom tadašnjom vanjskom politikom koja je predviđala bliže odnose s Evropskom unijom i SAD-om. Obvezao je Rusiju da traži rješenja za određivanje posebnog statusa Transnistrije “na temelju poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neutralnog statusa Republike Moldavije”.

Odluka o opozivu dekreta objavljena je na stranicama Kremlja, a u njoj se navodi da je donesena kako bi se “osigurali nacionalni interesi Rusije u vezi s dubokim promjenama u međunarodnim odnosima” .

Transnistrija, koje ima pretežno ruskogovorno stanovništvo, odcijepila se od Moldavije 1990. godine iz straha da će se Moldavija pridružiti Rumuniji nakon raspada Sovjetskog Saveza. U ratu s moldavskim snagama separatisti su tada uz pomoć Rusije pobijedili i 1992. proglasili Republiku Transnistriju koju priznaje samo Moskva. Od tada gotovo da nije bilo nasilja na području gdje su još uvijek stacionirane ruske mirovne snage.

To se promijenilo s početkom ruske invazije na Ukrajinu. Situacija u Pridnjestrovskoj Republici je napeta, proteklih mjeseci bilo je nekoliko eksplozija, a posljednjih dana ukrajinska vojska je dovukla dodatna pojačanja blizu granice.

Tokom rata u susjednoj Ukrajini odnosi Rusije i Moldavije, koja je od prošlog juna kandidat za članstvo u EU, vrlo su napeti. Postoji i bojazan da bi ta zemlja mogla biti druga meta ruskog napada nakon Ukrajine. Kremlj Kišinjev optužuje za antirusku politiku, nedavno su blokirali signale nekoliko ruskih TV kanala, a predsjednica Moldavije Maia Sandu je optužila Rusiju za planiranje državnog udara u Moldaviji. Dana 19. februara u glavnom gradu Moldavije održan je masovni protuvladin skup.

Moldavija, jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, koja se nalazi između Rumunije i Ukrajine, uz EU uživa snažnu podršku SAD-a. Tokom posjete Varšavi u utorak američki predsjednik Joe Biden sastao se i s predsjednicom Moldavije Sandujevom. Ponovno je potvrdio američku podršku suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Moldavije, objavila je Bijela kuća.