Putin u strahu od mogućeg napada NATO i Ukrajinaca putuje samo oklopnim vozom

0
202
blank

Ruski predsjednik Vladimir Putin “boji se” putovanja avionima jer strahuje da ga NATO ili Ukrajina prate ili obore, rekao je istraživački novinar Ilya Rozhdestvensky iz Dossier Centra za CNN.

Zbog toga prema tvrdnjama Rozhdestvenskog Putin najčešće putuje u oklopnom vozu jer vjeruje da je to sigurniji način putovanja i da na taj način niko neće znati gdje se zaputio.

Također, odvojeno od Rozhdestvenskog nezavisni novinari iz Rusije su iznijeli tvrdnje da su izgrađene tri posebne pruge koje vode do Putinovih rezidencija u Valdaji, Novo- Ogarevu i Sočiju.

Željeznička stanica s heliodromom u blizini sela Dolgije Borodi u Nacionalnom parku Valdaiski primijećena je u jesen 2022. godine, piše Project. Mještani kažu da su stanica i pruga koja vodi do njega izgrađeni samo za Putinove potrebe. Okolo je ograđeno i pod oružanom stražom.

Bivši željeznički radnik, kojeg je citirao list, navodno je otkrio da su popravljeni samo dijelovi stanice za Putinovu upotrebu.

Ranije je Valdajska pruga bila u užasnom stanju i dopuštala je kretanje brzinom od 15 do 25 kilometara maksimalno, rekao je željezničar.

“Kada su počeli pripremati pruge za Putina, popravili su samo one dijelove koji vode do njegove rezidencije Valdaj, ostali dijelovi su ostali nepopravljeni.”

Slična stanica pojavila se 2015. u Novo-Ogarevu u Moskovskoj oblasti, 400 metara od Putinove rezidencije. Također je očito skriven iza visoke ograde, s nadzornim kamerama postavljenim svakih 10 metara.

Željeznička platforma i slijepa pruga također su se pojavile u blizini rezidencije Bocharov Ruchej u Sočiju 2017. godine.

Izvještaj također tvrdi da otkriva pojedinosti o oklopnom vozu koji Putin koristi za putovanje, a bivši željeznički operater je izjavio da je voz stacioniran u depou moskovske centralne stanice, s dijelom visoke sigurnosti za VIP osobe. Novi autoput, koja vodi ravno do stanice, otvoren je 2017. godine.

Objavljeno je da otkako je započela ruska invazija Ukrajine u punom opsegu, Putin sve češće putuje vozom vrijednim više od 13 miliona dolara.