Putina je pod kontrolom držala samo jedna osoba: Ali, ona je sada u penziji

0
874
blank

Napetosti između Rusije i Ukrajine i dalje traju, a sada pak se pojavila nova ideja ko bi i kako mogao posredovati u smirivanju tenzija između zaraćenih strana.

Naime, njemačka novinska agencija dpa prenosi prijedlog bivšeg italijanskog premijera Mattea Renzija da bivša njemačka kancelarka Angelu Merkel posreduje u sukobu. Renzi je za dnevni list La Stampu rekao da je Merkel jedna od tek nekoliko osoba doraslih za pregovore s ruskim predsjednikom Putinom.

“Ona je jedina sposobna razgovarati u Moskvi, Washingtonu i svim prijestolnicama i nju će se slušati”, smatra Renzi te pita: “Želimo li da ona bude u penziji dok se svijet raspada?”

Merkel, koja govori ruski, često se sastajala s Putinom u 16 godina koliko je bila kancelarka Njemačke.

Osudila napad na Ukrajinu

Ona je u petak oštro osudila ruski napad na Ukrajinu i dala punu podršku aktualnom kancelaru Olafu Scholzu u njegovim nastojanjima da zaustavi akciju Vladimira Putina.

“Ovaj agresivni rat Rusije predstavlja duboku prekretnicu u istoriji Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Za ovu eklatantnu povredu međunarodnog prava nema nikakvog opravdanja i ja ju najoštrije osuđujem“, rekla je Angela Merkel.