Putinov odgovor Zapadu koji se dugo čekao: Obustavlja se izvoz ruske nafte

0
231
blank
Foto: EPA-EFE

Ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je danas dugo očekivani odgovor Rusije na uvođenja gornje granice cijena ruske nafte, potpisujući dekret kojim se zabranjuje isporuka sirove nafte i naftnih derivata od 1. februara na pet mjeseci nacijama koje nameću gornju granicu.

Grupa sedam velikih sila, Evropska unija i Australija dogovorile su se ovog mjeseca o ograničenju cijene ruske sirove nafte od 60 dolara po barelu od 5. decembra zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Uredba, objavljena na vladinom portalu i web stranici Kremlja, predstavljena je kao direktan odgovor na “neprijateljske radnje koje su u suprotnosti s međunarodnim pravom od strane Sjedinjenih Država i stranih država i međunarodnih organizacija koje im se pridružuju”.

“Zabranjene su isporuke ruske nafte i naftnih derivata stranim pravnim licima, pod uslovom da je u ugovorima o tim isporukama direktno ili indirektno predviđena upotreba mehanizma fiksiranja maksimalnih cijena”, navodi se u uredbi, posebno se pozivajući na Sjedinjene Američke Države i druge strane države koje su nametnule gornju granicu cijena.

U dekretu, koji uključuje klauzulu koja dozvoljava Putinu da poništi zabranu u posebnim slučajevima, stoji: “Ovo stupa na snagu 1. februara 2023. i primjenjuje se do 1. jula 2023.”

Od 1. februara će biti zabranjen izvoz sirove nafte, ali datum zabrane naftnih derivata odredit će ruska vlada i mogao bi biti i nakon tog datuma.

Gornja granica cijena, neviđena čak ni u vremenima Hladnog rata između Zapada i Sovjetskog Saveza, ima za cilj osakaćivanje ruske državne blagajne i vojnih napora Moskve u Ukrajini.

Ministar finansija Anton Siluanov izjavio je u utorak da bi budžetski deficit Rusije mogao biti veći od planiranih 2% BDP-a u 2023., uz gornju granicu cijene nafte koja bi smanjila prihode od izvoza, što je dodatna fiskalna prepreka za Moskvu jer troši mnogo na svoju vojnu kampanju u Ukrajini.

Međutim, neki analitičari kažu da će ograničenje imati mali neposredni uticaj na prihode od nafte koje Moskva trenutno zarađuje.

Izvor: Klix.ba