Ramzan Kadirov: Rusija treba pripojiti Ukrajinu, spreman sam voditi ofanzivu

0
1232
blank

Ukrajina bi trebala biti pripojena Rusiji ako predsjednik te zemlje Vladimir Zelenski ne promijeni kurs svoje antiruske politike, rekao je čečenski čelnik Ramzan Kadirov.

Govoreći na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare, Kadirov je iznio svoje mišljenje da su Ukrajinci također “ruski narod”. Čečenija, koju Kadirov vodi od 2007. godine, je ruska republika na jugu zemlje, koja graniči s Gruzijom.

“Moje duboko uvjerenje je da, ako se Zelenski i njegov tim ponašaju na ovaj način, Ukrajina treba biti pripojena našoj zemlji. Ukrajinci su naš narod. To je naša teritorija. To je moje mišljenje”, rekao je Kadirov, napominjući da bi bio spreman voditi ofanzivu za “pripajanje Ukrajine Čečenskoj Republici” ako bi za to dobio upute.

“Da mi je to povjereno, odavno bih to riješio”, rekao je, istaknuvši da iznosi lično mišljenje.

Ovi komentari dolaze dok su napetosti na granici između Rusije i Ukrajine i dalje visoke. Posljednjih sedmica zapadni mediji su tvrdili da Kremlj povećava prisutnost svojih trupa na granici i planira invaziju, prenosi Russia Today.

Moskva je odbacila sve takve optužbe, a Kremlj je više puta rekao da ne predstavlja prijetnju nijednoj drugoj zemlji. Kadirov je, međutim, potpuno drugačijeg mišljenja i želi da Rusija vojno riješi pitanje s Ukrajinom.

Prema riječima čečenskog čelnika, ruski predsjednik Vladimir Putin mora odbiti da strane zemlje diktiraju uslove Moskvi, jer su “sigurnost države i naroda” najvažnija stvar, a borci iz ove regije su “apsolutno spremni otići i izvršavati naređenja bez problema”.