Rusi u Iran šalju američko oružje koje su zarobili u Ukrajini kako bi ga kopirali

0
314
blank
Foto: Getty Images

Rusija dio zapadnog oružja zarobljenog u Ukrajini šalje u Iran, gdje će iranski naučnici pokušati uz pomoć “obrnutog inženjerniga” da razviju svoju verziju ovih sistema. Za CNN su ovo potvrdila četiri izvora upoznata sa slučajem.

Tokom prošle godine, dužnosnici SAD-a, NATO-a i drugi zapadni dužnosnici zabilježili su nekoliko slučajeva kada su ruske snage zaplijenile opremu protivtenkovske sisteme Javelin i protivzračne sisteme Stinger koje su ukrajinske snage povremeno bile prisiljene ostaviti za sobom na bojnom polju, rekli su izvori CNN-u.

U mnogim od tih slučajeva Rusija je zatim avionom poslala opremu u Iran na rastavljanje i analizu, vjerovatno kako bi iranska vojska pokušala napraviti vlastitu verziju oružja, rekli su izvori. Rusija vjeruje da će nastavak isporuke zarobljenog zapadnog oružja Iranu potaknuti Teheran da zadrži svoju podršku ruskom ratu u Ukrajini, rekli su izvori.

Američki dužnosnici ne vjeruju da je problem raširen ili sistematski a ukrajinska vojska je od početka rata stekla naviku izvještavati Pentagon o svim gubicima opreme koju su SAD dostavili ukrajinskim snagama, rekli su dužnosnici. Ipak, američki dužnosnici priznaju da je problem teško pratiti.

Nije jasno je li Iran uspješno izvršio obrnuti inženjering bilo kojeg američkog oružja uzetog u Ukrajini, ali Teheran se pokazao vrlo vještim u razvoju sustava oružja temeljenog na američkoj opremi zaplijenjenoj u prošlosti.

Ključno oružje u iranskom inventaru, protivtenkovska navođena raketa Toophan, napravljena je obrnutim inženjeringom iz američke rakete BGM-71 TOW 1970-ih. Iranci su 2011. također presreli bespilotnu letjelicu američke proizvodnje, Lockheed Martin RQ-170 “Sentinel”, i obrnutim inženjeringom je napravili novu bespilotnu letjelicu koja je ušla u izraelski zračni prostor 2018. prije nego što je oborena.

“Iran je u prošlosti pokazao sposobnost obrnutog inženjeringa američkog oružja”, rekao je Jonathan Lord, viši saradnik i direktor sigurnosnog programa za Bliski istok pri Centru za novu američku sigurnost.

“Napravili su obrnuti inženjering protivtenkovske navođene rakete TOW, stvarajući gotovo savršenu repliku koju su nazvali Toophan, i od tada su je poslali Hutima i Hezbollahu. Iran bi mogao učiniti isto sa Stingerom, koji bi mogao ugroziti i civilnu i vojnu avijaciju u cijeloj regiji. Hamas ili Hezbollah mogli bi upotrijebiti obrnuti inženjering Javelin da zaprijete izraelskom tenku Merkava. U rukama iranskih opunomoćenika, ovo oružje predstavlja stvarnu prijetnju izraelskim konvencionalnim vojnim snagama,” kazao je Lord.

Koordinacija je još jedan primjer rastućeg obdrambenog partnerstva Moskve s Teheranom, koje se intenziviralo tokom prošle godine kako je Rusija sve više očajnički tražila vanjsku vojnu podršku za svoj rat protiv Ukrajine. Partnerstvo ne samo da dodatno destabilizira Ukrajinu, već bi također moglo ugroziti iranske susjede na Bliskom istoku, rekao je prošlog mjeseca glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.