Ruski komandant naredio vojnicima povlačenje, potom ih optužio za dezertiranje

0
323
blank
Screenshot: Twitter

Grupa ruskih vojnika regrutovanih u Jaroslavlju, koja je optužena za povlačenje sa položaja snimila je video u kojem tvrde da su samo slušali naredbe, te da ih je vojni vrh izdao.

Videoporuku su supruge i majke vojnika dostavile lokalnom portalu ProGorod. Rusko vojno tužilaštvo je pokrenulo istragu o tome šta se dogodilo. Regionalna vlada je uputila pitanje vojnom tužilaštvu a istraga je u toku, prenosi portal ProGorod.

U svojoj žalbi vojnici ističu da su dobili naredbu od komandanta da se povuku sa položaja zbog intenzivnog granatiranja, no komandant negira da je dao naredbu takvog karaktera.

“Komandant čete nam je naredio da se povučemo s položaja jer smo bili granatirani. U međuvremenu, komandanti nas nisu pokrivali, niti nam pružali bilo kakvu pomoć. Imali smo samo puške, sve ostalo oružje je oštećeno. Sada nas žele optužiti za dezerterstvo jer komandant čete kaže da on nije izdao tu naredbu” kaže jedan od 30 ljudi u vojnoj uniformi, koji se mogu vidjeti u videu.

Dodao je i kako je vojnicima od samog početka rečeno da kao članovi Teritorijalne obrane Rusije neće učestvovati u napadima, ali su počevši od vojnog ureda za registraciju i prijavu u Jaroslavskoj oblasti bili prevareni.

“Čim smo došli ovdje poslani smo u napad. Smješteni smo na prvoj liniji fronta. Zato vas molimo za pomoć”, rekao je muškarac na video snimku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u septembru donio zakon prema kojem vojnici mogu biti osuđeni na zatvorsku kaznu do 10 godina ukoliko se predaju ili odbiju naredbe komande.