SAD blokirale deklaraciju UN-a o istrazi ubistava Palestinaca

0
736
blank
Foto: Arhiv

Sjedinjene Američke Države blokirale su nacrt deklaracije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na suzdržanost u Gazi i traži istraga sukoba s izraelskom vojskom u kojemu je poginulo 17 Palestinaca, a povrijeđeno njih najmanje 1.500, saznaje se iz diplomatskih izvora, prenosi Al Jazeera.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres zatražio je “nezavisnu i transparentnu istragu” o sukobima koji su izbili u petak kada su deseci hiljada stanovnika Gaze protestirali u blizini granice koja dijeli pojas Gaze od Izraela.

Nacrt deklaracije predložio je Kuvajt, u ime arapskih zemalja članica Vijeća sigurnosti.

U predloženom tekstu poziva se na “nezavisnu i transparentnu istragu” nasilja i izražava “duboka zabrinutost zbog situacije na granici” između pojasa Gaze i Izraela.

Sjedinjene Američke Države su izrazile primjedbe na taj tekst, najavivši da ga neće podržati, rekao je za AFP diplomata iz Vijeća sigurnosti.

Kako prenosi AFP, američko izaslanstvo u UN-u nije željelo komentirati te tvrdnje.

U nacrtu deklaracije traži se i “pravo na miran protest” Palestinaca te se izražava “žaljenje” članova Vijeća “zbog gubitka nedužnih palestinskih života”.

Sve se strane “poziva na suzdržanost i sprječavanje dodanih eskalacija” nasilja, naglašavajući nužnost promicanja mira između Izraela i Palestinaca na osnovu rješenja dvije države.

Ujedinjene nacije strahuju da bi se situacija u Pojasu Gaze “mogla pogoršati u idućim danima”, pri čemu civili, posebno djeca, ne smiju biti meta.

Palestinci su u petak obilježili “Dan Zemlje” kojim se održava pomen na šestericu izraelskih Arapa ubijenih 1976. tokom demonstracija protiv izraelske zapljene palestinske zemlje.

Pogranični protest je trebao trajati šest sedmica, a organizatori su ga nazvali nenasilnim.

Organiziran je duž 65 kilometara granice na kojoj su postavljeni šatori i to na katolički Veliki petak i početak jevrejske Pashe.

Međutim, izraelska vojska optužila je pokret Hamas, koji je na vlasti u Gazi, da se koristi “nasilnim protestima kako bi zamaskirao teror”, kazavši da su je demonstranti napali zapaljivim bombama i kamenjem.

Arapsko-izraelski rat 1948. godine, izazvao je masovni egzodus Palestinaca iz područja koja su danas izraelska.

Mnogi od njih i njihovi potomci sada žive u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u susjednim zemljama jer im Izrael ne dopušta povratak te ističe da se oni trebaju preseliti u buduću državu koju traže u okviru Zapadne obale i Gaze.

Očekuje se da će protesti kulminirati 15. maja kad Palestinci obilježavaju Nakbu (Katastrofu), odnosno dan kad je stvorena Država Izrael.