Sandžaklija Elvis Redžepagić osuđen u New Yorku na 16 godina zatvora zbog veza sa teroristima

0
787
blank
Foto: Facebook

Američki državljanin Elvis Redžepagić, porijeklom iz Sandžaka, osuđen je u SAD na 16 godina i osam mjeseci zatvora zbog terorizma.

On je priznao krivicu na suđenju, a optužen je za pokušaje da terorističkim organizacijama Islamska država (ISIL) i El Nusra front, obezbijedi materijalnu podršku i resurse, saopćilo je američko ministarstvo pravde.

“Ovom kaznom, Redžepagić plaća cijenu za svoje pogrešne veze sa terorizmom i pokušaje da se pridruži ISIL-u i El Nusra frontu u cilju vođenja nasilnog džihada”, rekao je državni tužilac Breon Pis.

On je zahvalio, između ostalog, i Predstavništvu FBI za Srbiju, kao i Ministarstvu pravde Crne Gore za pomoć u ovom slučaju.

Kako se navodi u presudi, Redžepagić je početkom 2015. godine počeo komunikaciju sa osobom za koju je vjerovao da je komandant bataljona u Siriji i član ISIL-a i El Nusra fronta, kako bi se pridružio tom bataljonu u džihadu. Kada nije uspio da uđe u Siriju iz Turske u julu 2015. godine, u avgustu 2016. to je pokušao iz Јordana, ali su ga tamošnje vlasti zaustavile.

blank

U svojim Facebook objavama iz oktobra 2015. godine, Redžepagić je objasnio da je “džihad kada se boriš za Boga” i “umreš u čast Allaha”, stoji u presudi.

“Takođe je naveo da je putovao u Tursku kako bi se pridružio džihadu i El Nusri, te je predviđao da će “doći vrijeme kada će ljudi jedino znati da kažu Allahu Akbar”. navodi američko ministarstvo pravde.

Kako dodaju, pretragom njegovog laptopa nađeni su brojni primjerci ISIS-ove propagande, a utvrđeno je i da je stalno posjećivao sajt “Put hilafeta” ili “Put do Kalifata”, koji na bošnjačkom regrutuje borce sa Balkana za ISIL i druge terorističke organizacije u Siriji, tvrdi američko ministarstvo pravde.

Kako su ranije objavili američki mediji, Redžepagić je porijeklom iz Crne Gore, a u SAD je u New Yorku. On je, prema navodima New York Posta, prilikom hapšenja, prijetio da će odsjeći glavu svojoj majci.

Izvor: RTRS