Saudijska Arabija: Veća prava za žene

0
1258
blank

The Guardian nova prava za žene u Saudijskoj Arabiji donosi kroz reportažu o Nadi Qahtani i sedam žena koje se okupljaju u Nacionalnom muzeju. One su obučene u crne abaje, njihova lica su prekrivena i vide se samo oči, grupa ranije nije vidjela ovu zgradu i zna malo o tome šta se nalazi unutra. Veliki novi poster na kome je jedan od antičkih sajtova Saudijske Arabije pokrio je većinu zida. I kolekcija artefakata, koja je prethodila islamskoj eri, ponosno stoji na ulazu.

U novembru, kada je otvorena veća izložba, mnogi su se plašili da će otvoreno prikazivanje artefakata koje neki smatraju idolopoklonstvom, dovesti do reakcije. Mnogi su odahnuli, jer je odgovor u velikoj mjeri bio pozitivan, navodi The Guardian.

Qahtani, koja ima 26 godina, bila je isto toliko entuzijastična. “Mi kao mlada generacija moramo znati istoriju našeg regiona”, rekla je. “Ovdje smo duboko ukorijenjeni. A shvatanje našeg istorijskog identiteta nam je važno.”

Izvan muzeja, razumijevanje o tome kako je savremeno kraljevstvo stiglo do ove tačke, također je u modi. Prošlog mjeseca ženama je rečeno da mogu da se pridruže vojsci i obavještajnoj službi. Uskoro će se otvoriti i auto škole za žene, a same će na put moći da idu od juna mjeseca. U tekstu The Guardiana se podsjeća da su i stadioni sada dostupni za žene, a biće izgrađena i ponovno otvorena kina za žene.

Autor teksta Martin Chulov, ocjenuje i da je za skoro godinu dana svoje vladavine, princ Mohammed bin Salman konsolidovao svoj autoritet kroz program promjena koji je bio toliko brz, a koji je i prigušio one koji bi se inače mogli suprotstaviti. Njegov glavni uspjeh je ipak susret s britanskom kraljicom koji treba da se održi naredne sedmice.

Žena u državnom vrhu

I Reuters je ovih dana pisao o brojnim promjenama koje se dešavaju u Saudijskoj Arabiji. Pored zamjene nekih od vrhovnih vojnih oficira, a u reorganizaciji koja uzdiže mlađe generacije princ Salman dovodi i ženu u sam državni vrh.

Reforma je bila zapravo poklon generacijama koje dolaze, smatraju analitičari, što je zapravo postalo obilježje njegove vladavine imajući u vidu dosadašnju dugogodišnju patrijarhalnu tradiciju. Imenovanje žene u ministarstvu rada je dio napora da se modernizuje i promoviše umjereniji oblik islama. Princ Mohammed je opustio društvene restrikcije, smanjivši ulogu vjerske policije te dozvoljavajući javne koncerte.

Podsjetimo od nedavno je ženama u Saudijskoj Arabiji omogućeno da gledaju nogometne utakmice na stadionima. Također promijenjeno je dugogodišnje pravilo i najavljeno da će dozvoliti ženama da voze automobile.

Za pokretanje biznisa nije potrebna dozvola muškog staratelja

Iako su pomaci na vidiku, mnogo je stvari koje ova zemlja mora učiniti kako bi osigurala ženama veća prava, smatra princeza Reema bint Bandar Al-Saud.

Princeza Reema, potpredsednica Generalne sportske uprave Saudijske Arabije, rekla je za AFP kako se čine napori da se žena osjeća sigurnom u svom domu te da ima mogućnost razvoja karijere u tradicionalnom društvu u kojem muškarac dominira.

“To su stvari koje će biti mnogo zastupljenije u razgovorima o ženskim pravima, prije nego li priče o pravu na vožnju automobila”, naglasila je visokopozicionira žena Saudijske Arabije.

“Nasilje u porodici je kritično. Obećavam vam da stvarno radimo na tome“, naglasila je Reema. Te dodala kako sportski autoriteti ove zemlje čine sve da naciju učine što zdravijom.

Saudijske žene se tradicionalno pokrivaju od glave do pete haljinom poznatijom kao abaja, no princeza poručuje da to neće biti prepreka ženama ove zemlje da treniraju. Rekla je da zna za tri kompanije koje su napravile abaje za trčanje, a još dvije koje imaju haljine dizajnirane za biciklizam.

Arabnews piše da od nedavno saudijskim ženama nije potrebna dozvola muškog staratelja kako bi započele vlastiti biznis.

“Nema potrebe za dozvolom staratelja. Saudijske žene sada imaju slobodu da započnu svoj posao”, napisao je na Twitteru portparol ministarstva trgovine Abdul Rahman Al-Hussein koristeći arapski hashtag koji se prevodi kao #No_Need.

Kampanja #No_Need ima za cilj da pojednostavi potrebne procedure za uspostavljanje novog posla. Ovo je najnoviji korak ka osnaživanju žena u Saudijskoj Arabiji u skladu sa ukupnim vladinim razvojem, piše Arabnews te dodaju da je ovo prilika da konačno žene u ovoj zemlji pokažu svoje talente i ideje te ih pretvore u unosan posao.

Međutim, žene u Saudijskoj Arabiji i dalje imaju brojna ograničenja o čemu je svojevremeno izvještavao CNN navodeći kako su među ograničenjima i putovanje izvan zemlje bez muškog staratelja ili predaja zahtjeva za pasoš.