Skandal trese Brisel: Katar utjecao na politiku EU, privedena potpredsjednica Evropskog parlamenta

0
279
blank
Foto: Twitter/Eva Kaili

Grčka socijalistička zastupnica u Evropskom parlamentu Eva Kaili, jedna od 14 potpredsjednika Evropskog parlamenta, privedena je u petak navečer na ispitivanje u Briselu u vezi s istragom o korupciju.

Jučer su u glavnom gradu Belgije uhapšene još četiri osobe u istom slučaju. Mediji u Grčkoj i Belgiji izvijestili su da je jedan od četvorice uhapšenih Kailin partner.

Grčka socijalistička stranka PASOK, čija je Kaili članica, objavila je u petak navečer da je ona “izbačena” iz članstva.

Belgijsko savezno tužiteljstvo saopćilo je da je povratilo 600.000 eura u gotovini i zaplijenilo računare i mobilne telefone.

Rečeno je da je istraga usredotočena na pomoćnike Evropskog parlamenta, ali da je ispitan jedan bivši zastupnik u EP-u.

“Nekoliko mjeseci istražitelji Savezne sudske policije sumnjiče jednu zaljevsku zemlju da utječe na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta. To se čini plaćanjem velikih svota novca ili nuđenjem velikih darova trećim stranama sa značajnim političkim i /ili strateškog položaja unutar Evropskog parlamenta”, navodi se, prenosi Euronews.

Tužiteljstvo nije imenovalo zemlju koja je bila u središtu istrage. Njegova izjava za štampu odnosila se samo na “državu Zaljeva”. Belgijski list Le Soir identificirao je zemlju kao Katar.