Šta se dešava u Rusiji? Sukobi u Moskvi oko izgradnje džamije, Tatari zapalili crkvu

0
390
blank
Screenshot/Twitter

Izgradnja “mega” džamije u Moskvi izazvalo je velike proteste u glavnom gradu Rusije, a odgovor je bio paljenje crkve u regiji Tatar.

Osim što vodi rat u Ukrajini, čini se da Rusija ima i potencijalni sukob na svom tlu.

Naime, u Moskvi se trebala graditi džamija koja bi mogla primiti do 60 hiljada vjernika. Na to su burno reagovali stanovnici ovog grada, čiji protesti su zaustavili gradnju ovog vjerskog objekta.

Njihovo objašnjenje je da se radi o dijelu zemlje koji je svijet za hrišćane.

Ovi protesti bi mogli stvoriti velike probleme u ostatku Rusije, a već se vidio prvi efekat. U ruskoj regiji Tatar, u mjestu Nižnekamsk, stanovnici su zapalili crkvu.

Tatar, odnosno Republika Tatarstan službeno, je dom za više od četiri miliona stanovnika, a 55 posto stanovništva je islamske vjeroispovijesti. Iako se nije očekivao ovakav odgovor, bilo je jasno da će biti reakcije iz ove regije.

Još jedan dio Rusije s većinski muslimanskim stanovništvom je imao svoju reakciju na protest Moskovljana.

Vođa Čečena Ramzan Kadirov je na svom Telegram profilu izjavio kako bi demonstranti trebali uzeti oružje i otići u rovove ako ih zanima odbrana ruske zemlje.

Njegovi vojnici su imali slične poruke. U videoporuci s ratišta, neimenovani vojnik je najavio čak i rat protiv Rusije, ako vlast u Moskvi ne odgovori adekvatno na proteste i ne uhapsi sve koji su involvirani.