“SUOČAVAMO SE S POTPUNOM ENIGMOM”: Iranci ne uspijevaju pronaći avion koji se srušio u nedjelju

0
698
blank
Foto: EPA

Iranski spasilački timovi u ponedjeljak i dalje pokušavaju locirati ostatke putničkog aviona koji se srušio dan ranije sa 66 putnika i članova posade, a njihovu potragu koja zasad nije imala rezultata otežavaju ledene temperature i planinski teren.

U padu iranskoga aviona na letu iz Teherana u Jasudž na jugozapadu Irana u nedjelju je poginulo svih 66 ljudi, od toga 60 putnika i šest članova posade, potvrdila je vazduhoplovna komapnija.

Portparol iranske poluprivatne kompanije Aseman Airlines potvrdio je da je svih 66 ljudi, među kojima jedno dijete, poginulo kad se avion srušio u planinskom području Dena pored grada Semiroma u pokrajini Isfahan.

blank
Foto: EPA

Pretpostavlja se da riječ o 20 godina starom avionu tipa ATR 72-500.

Helikopteri i gorska služba spašavanja oružanih snaga kao i Crveni polumjesec te lokalni dobrovoljci uključeni su u potragu, iako se ne očekuje da bi se mogao pronaći iko ko je preživio nesreću, obajvila je državna televizija.

“Pet ekipa počelo je operaciju potrage u ranim satima ujutro, na 16 stepeni ispod nule”, rekao je funkcioner lokalnog Crvenog polumjeseca.

blank
Foto: Reuters

“Suočavamo se s potpunom enigmom. Ne znamo ništa o nesreći”, naglasio je ministar prometa Abas Ahundi za novinsku agenciju Tasnim.

Iran je zatražio pomoć u potrazi od evropskih zemalja i Kine.

Tvrtka Aseman Airlines je na crnoj listi Europske komisije na kojoj se nalaze kompanije s nesigurnim avionima, prenijela je agencija dpa.