Surova kazna: Političara stavili u okove jer nije dobro radio svoj posao

0
816
blank
Twitter

U većini zemalja jedini način da se kazne političari i službeni radnici koji ne rade dovoljno dobro svoj posao je da građani za njih ne glasaju na narednim izborima.

Međutim, u Boliviji građani su posegnuli za nečim što se u ovoj zemlji zove “socijalna pravda” te našli neobičan način da kazne gradonačelnika. Građani gradića San Bonaventura, koji se nalazi u sjevernoj Boliviji, iskoristili su pravo na “socijalnu pravdu” i svog gradonačelnika zaključali u srednjovjekovne okove jer nije dobro radio svoj posao.

Gradonačelnik Havijer Delgado morao je u okovima provesti sat, jer su građani na ovaj način željeli da mu daju do znanja da nisu zadovoljni njegovim radom.

Fotografije osramoćenog gradonačelnika koji leži na zemlji s jednom nogom zaključanom u okovima dok na njega pazi bijesna rulja obišle su svijet.

Gradonačelnik Delgado je na taj dan trebalo da prisustvuje manifestaciji otvaranja mosta u ovom malom gradu, međutim na mjestu ceremonije ga je dočekala bijesna rulja, koja je zahtijevala kaznu za njegov loš rad.

“Nisu mi dali ni šansu da objasnim svoje postupke. Nisam mogao da pružim otpor jer sam se plašio da stvari mogu još više eskalirati”, rekao je kažnjeni gradonačelnik.

Gradonačelnik tvrdi da odgovornost za loše rezultate nije isključivo njegova te da je stanovnike zavela politička struja koja želi da uvede nemire u ovaj gradić i poništi njegovu vladavinu.

Građani se ne slažu sa stavovima gradonačelnika. Danijel Salvador, jedan od onih koji su učestvovali u zaključavanju, ističe da je gradonačelnik sam kriv za kaznu koju je dobio jer nije stavljao interese svojih građana ispred svojih te nijednom nije primio građane na savjetovanje.

Da stvar bude interesantnija, ovo nije prvi put da su građani bolivijskog gradića bacili svog gradonačelnika u okove. Prvi put ovaj neobičan događaj se desio već kada je stupio na dužnost jer, kako građani ističu, nije imao sluha za njihove probleme i nije želio da u svoju kancelariju primi stanovnike koji su tražili savjetovanje.