Sve tajne Putinove limuzine: Najsigurniji auto na svijetu (VIDEO)

0
1090
blank
Foto: Reuters

Otporan na napade iz zraka, bojne otrove, a prilagođen i da izdrži pod vodom.

Putinova predsjednička limuzina prvi put je javno prikazana na dan polaganja zakletve predsjednika Rusije.

Konačna verzija Kortež limuzine koju smo vidjeli na inauguraciji spolja izgleda kao kombinacija Mercedesa S klase i modela Rols Rojs Fantom.

blank
Foto: EPA

Prema nezvaničnim informacijama, za pogon je upotrebljen turbopunjeni V12 sa 850 ks, koji je razvijen uz pomoć njemačkog Poršea, a automatski devetobrzinski mjenjač navodno je ruske proizvodnje.

Radi se o specijalnom blindiranom vozilu, koje se smatra najboljim na svijetu, otpornim na napade iz zraka, bojne otrove, a prilagođen i da izdrži pod vodom.

Glavni naručilac projekta “Kortež” Vladimir Putin, birajući sebi limuzinu “aurus”, nije tražio dodatne detalje, već je, naprotiv, bio izuzetno zahtjevan u vezi sa bezbjednosti i kvalitetu automobila, izjavio je ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov.

“Kada govorimo o predsjedniku, on je uglavnom priličan demokrata i najmanje pažnje pridaje na gluposti”, rekao je Manturov, i dodao da se Putin bavio ozbiljnim pitanjima.

blank
Foto: EPA

“Da automobil bude kvalitetan i da ga ne bude sramota da ga ponudi drugim svojim kolegama”, objasnio je ministar.

Što se tiče ostalih vozila iz programa Kortež, u planu su minivan, SUV i jedna manja limuzina, a svaki od ovih luksuznih modela izrađivaće se u serijama od po 5.000 jedinica.