Tako to radi Njemačka: “Knjigovođa Auschwitza” služit će kaznu iako mu je 96 godina

0
1696
blank

Bivši SS stražar poznat kao “knjigovođa Auschwitza”, sada u 96. godini života, u stanju je da odsluži svoju četverogodišnju kaznu zatvora, presudio je u srijedu njemački sud.

Oskar Groening proglašen je krivim u julu 2015. da je bio saučesnik u ubistvu 300.000 ljudi u nacističkom logoru smrti. On je, međutim, uložio žalbu na presudu i zatražio je uslovnu kaznu zatvora.

“Na osnovu ekspertskog mišljenja, vrhovni regionalni sud ustanovio je da je osuđeni pojedinac u stanju da odsluži kaznu uprkos njegove životne dobi”, navodi u odluci sud u Celleu u sjevernoj Njemačkoj, prenosi AFP.

Zatočenje Groeninga ne bi prekršilo njegova temeljna prava, navodi sud, tvrdeći da bi se “odgovarajuće mjere predostrožnosti” mogle poduzeti kako bi se udovoljilo njegovim posebnim potrebama koje proističu iz njegove poodmakle životne dobi.

Groening živi u kući uprkos presudi, i uzimajući u obzir njegovu dob, do sada je bilo nejasno da li će on biti smješten u zatvor. Obrazlažući svoje zalaganje za njegovo zatočenje, njemački tužioci saopćili su da je sudski doktor ustanovio da je Groening u stanju da odsluži kaznu, pod uslovom da dobije primjerenu medicinsku njegu dok je u zatvoru.

Groening je radio kao knjigovođa u Auschwitzu, sortirajući i prebrojavajući novac otet od onih koji su ubijeni ili su služili kao robovska radna snaga, i prebacujući ga nadređenim nacistima u Berlinu.

Više od milion evropskih Jevreja ubijeno je između 1940. i 1945. godine u Auschwitzu prije nego što su ga oslobodile sovjetske snage.