Trump: Mjere distanciranja trebale bi biti iste za Ramazan i Uskrs

0
659
blank
Foto: AP

Američki predsjednik Donald Trump optužen je za islamofobiju, nakon što je govorio o socijalnom distanciranju u džamijama tokom Ramazana, mjeseca posta.

Trump je u subotu rekao da bi “moglo biti razlike” u tome kako će zvaničnici i političari nametati restriktivne mjere tokom nadolazećeg mjeseca ramazana, u odnosu na nedavne uskršnje praznike.

Trump je ove komentare dao nakon tvita konzervativnog pisca Paula Sperryja, a na koje je američki predsjednik odgovorio.

“Vidjet ćemo da li će zvaničnici nametnuti mjeru socijalnog distanciranja u džamijama tokom ramazana, kao što su učinili s crkvama za vrijeme Uskrsa”, napisao je Sperry, komentarišući temu koja je kružila desničarskim krugovima na Twitteru.

“Rekao bih da bi moglo biti razlike”, rekao je Trump na redovnoj konferenciji za medije.

“Vidjet ćemo šta će se desiti. Jer, vidim velike razlike u ovoj zemlji”, rekao je, što je podsjetilo na komentare desničara na Twitteru.

blank
Foto; Getty Images

Kada ga je Al Jazeerina novinarka Kimberly Halkett upitala misli li da muslimanske religiozne vođe ne bi poštovale mjeru socijalnog distanciranja tokom ramazana, odgovorio je: “Ne, ne mislim to uopšte”.

“Imao sam razgovor s imamima, svećenicima, rabinima… Imao sam odličan razgovor sa vjerskim poglavarima”, dodao je.

“Ja sam neko ko vjeruje u religiju, nije važno koja je vaša, ali naši političari, čini se, različite vjere tretiraju različito. Ne znam šta se desilo sa našom državom, ali hrišćanstvo se tretira drugačije nego prije. Mislim da se tretira vrlo nepošteno”, rekao je Trump.

U tvitu u subotu Vijeće za američko-islamske odnose nazvalo je Trumpove komentare “neprikladnim” uz hashtag “Islamophobia”.

Izvor: Al Jazeera