Trump najavio 60-dnevnu zabranu imigracije, kaže treba zaštititi radna mjesta

0
543
blank

Američki predsjednik Donald Trump naredio je dvomjesečnu pauzu u izdavanju većine radnih viza, kako se više od 22 miliona Amerikanaca, koji su ostali bez posla uslijed zaključavanja zbog pandemije COVID-19, ne bi suočili sa tolikom konkurencijom.

60-dnevni moratorijum primjenjivat će se samo na imigrante koji traže stalne dozvole boravka, poznate i kao “zelene karte”, izjavio je Trump u utorak na dnevnoj konferenciji za štampu Bijele kuće o američkom odgovoru na koronavirus.

“Pauziranjem imigracije stavljamo nezaposlene Amerikance na prvo mjesto po pitanju poslova pri ponovnom otvaranju Amerike. Bilo bi pogrešno i nepravedno da Amerikance otpuštene zbog virusa zamijene novi imigrantski radnici pristigli iz inostranstva”, rekao je predsjednik.

Naredba još nije zvanično izdata. Trump je o tome tvitovao u ponedjeljak uveče, pokrenuvši gomilu nagađanja o tome šta bi to moglo uključivati. Bloomberg News izvještava o nacrtu kojim se predviđa 90-dnevna zabrana većine radnih viza, sa izuzećem radnika u “proizvodnji hrane i direktnoj pomoći u zaštiti lanca snabdijevanja”, kao i za zdravstvene radnike ili radnike povezane sa medicinskim istraživanjima.

Trump je priznao da će biti “određenih izuzeća” od zabrane, rekavši da će “neki ljudi moći da uđu”, ali je odbio da to precizira. Advokati Bijele kuće i dalje rade na izvršnom nalogu, rekao je, napominjući da će ga u srijedu potpisati – “najvjerovatnije”.

Na pitanje o detaljima, Trump nije isključio “sekundarne” naredbe kojima se dodatno ograničava imigracija, ali ne iznosi pojedinosti. Potvrdio je da zabrana neće uticati na poljoprivrednike i da će tim radnicima migrantima biti dozvoljeno da uđu.

Trump je najavio da je zabrana od 60 dana usko prilagođena isključivanju kandidata za zelenu kartu. U zavisnosti od ekonomskih uslova, zabrana se može produžiti i nakon tog roka.

Trump se suočio sa kritikom zbog predložene zabrane i kod ljevice i kod desnice. Demokrati su ga okarakterisali kao “ksenofobičan” i “neamerički“, ističući vrline imigranata kako legalnih tako i drugih.

Neki od Trumpovih saveznika iz desnice takođe su negodovali zbog naređenja, rekavši da to ne ide dovoljno daleko da bi zapravo napravilo razliku, jer to ne utiče na privremene radnike.

Izvor: Logično