Turska proslavlja Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta

0
596
blank
Foto: Anadolu Agency

Turskoj se danas obilježava nacionalni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta, a ujedno i 99 godina od osnivanja Velike narodne skupštine Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim povodom, predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop je predvodio delegaciju zvaničnika u posjeti Ataturkovom mauzoleju Anitkabiru u Ankari. 

Pored Sentopa, mauzolej su posjetili potpredsjednik Turske Fuat Oktay, turski ministar obrazovanja Ziya Selcuk, kao i brojni drugi ministri i zvaničnici. U posjeti Anitkabiru danas su bili i lideri opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu, lider opozicione Nacionalne narodne partije (MHP) Devlet Bahceli, liderka Iyi Partije Meral Aksener. 

Intoniranjem himne i polaganjem vijenaca na Anitkabiru je odana počast osnivaču savremene turske države i njenom prvom predsjedniku Kemalu Ataturku. Tokom ceremonije ispred Ataturkovog mauzoleja bio je prisutan i veliki broj mališana iz Turske, ali i iz brojnih drugih država. 

Tokom dana će širom Turske nizom manifestacija biti nastavljeno obilježavanje praznika, a centralna manifestacija se održava u glavnom gradu Ankari. 

Državni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i dan djeteta obilježava se 23. aprila, na dan kada je 1920. godine otvorena Velika narodna skupština Turske. Ovaj datum se slavi uz prisustvo mališana iz svih krajeva svijeta. 

Na današnji dan 1924. godine je odlučeno da se dan osnivanja Velike narodne skupštine obilježava kao državni praznik. Pet godina kasnije, 23. aprila 1929. godine taj praznik je poklonjen djeci. Od 1929. godine se obilježava kao Dan nacionalnog suvereniteta i ujedno kao Dan djeteta.