Turska: U 90 hiljada džamija dove za uspjeh vojske u Afrinu

0
1161
blank

Posebne dove nakon dnevnih namaza održaće se u 90.000 džamija širom Turske za uspjeh turske vojne operacije “Maslinova grana“ u sirijskoj regiji Afrin, saopštila je Uprava za vjerske poslove, najviše vjersko tijelo te zemlje.

U subotnjem saopštenju Diyaneta navodi se da će biti upriličene dove i učenje odlomaka iz Kur'ana nakon klanjanja jacije-namaza u subotu uvečer i sabah-namaza u nedjelju ujutro.

Ali Erbas, predsjednik Diyaneta, poslao je poruku svim imamima širom zemlje da predvode vjernike u posebnim dovama, molitvama za pobjedu turske vojske, kaže se u saopštenju.

Generalštab Oružanih snaga Republike Turske (TSK) potvrdio je da je danas u 17 sati po lokalnom vremenu počela operacija u Afrinu pod nazivom “Maslinova grana“.

“Oružane snage Republike Turske su u regiji Afrin, na sjeveru Sirije, sa ciljem uspostavljanja sigurnosti i stabilnosti na našim granicama i regiji, pokrenule operaciju ‘Malsinova grana’, kako bi neutralizirali teroriste pripadnike PKK/KCK/PYD-YPG i ISIS-a, te kako bi prijateljski i bratski narod u regiji oslobodili od njihovog pritiska i nasilja”, poručeno je iz TSK-a.

Naglašeno je također kako je “Maslinova grana“ u Afrinu pokrenuta u okviru turskih prava zasnovanih na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Ofanzivom komanduje načelnik Generalštaba Turske general Hulusi Akar, iz Komandnog centra Oružanih snaga u Ankari.