Turska / Uhapšeno 19 osoba u vezi s napadom na članove AK Partije

0
916
blank
Foto: Anadolija

Turska policija uhapsila je najmanje 19 osoba povezanih s napadom od prije dva dana u jugoistočnom turskom gradu Sanliurfi, čija su meta bili članovi turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti). Među uhapšenima je kandidat na parlamentarnim izborima ispred prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) Ismail Kaplan, javlja Anadolu Agency (AA).

Republičko tužilaštvo u Sanliurfi vodi istargu u vezi sa napadom, a već je izdat nalog za hapšenje najmanje 23 osobe, među kojima je 19 njih uhapšeno. Osim Ismail Kaplana, među uhapšenima zbog sumnje da su povezani sa terorizmom, uhapšeni su u drugi čelnici lokalnih predstavnistava stranaka HDP i BDP.

U napadu na članove vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti), u četvrtak navečer, poginule su najmanje četiri, dok je ranjeno osam osoba.

Ministar zdravstva Turske Ahmet Demircan potvrdio je da su članovi AK Partije, uključujući i parlamentarca Ibrahima Halila Yildiza, napadnuti dok su učestvovali u predizbornoj kampanji u mjestu Suruc u gradu Sanliurfa. Yildiz je preživio napad bez povrede, dok je njegov stariji brat Mehmet Ali Yildiz preminuo u bolnici od zadobijenih povreda.

Zamjenik premijera Republike Turske Bekir Bozdag je danas izjavio da iza sinoćnjeg napada na jugoistoku Turske stoji teroristička organizacija PKK, te kako će izvođači i učesnici u ovom napadu sigurno polagati račun.