Turska unapređuje oružje / Nove generacije platformi s daljinskim upravljanjem

0
948
blank
Foto: Anadolija

Turska kompanija ASELAN radi na unapređenju opreme i naoružanja Turskih oružanih snaga, a iz bogatate ponude izdvaja se SARP platforma za strojnice i bacače raketa sa sistemom daljinskog upravljanja koja bilježi sve veću potražnju i iz inozemstva, javlja Anadolu Agency (AA).

ASELAN je jedna od vodećih svjetskih kompanija u oblasti Sistema za daljinsko upravljanje oružjem (UKSS). Riječ je o sistemima koji se lako integriraju na platforme na kopnu i moru i koje se koriste u 16 država.

blank
Foto: Anadolija

Sistemi UKSS omogućavaju automatsko prepoznavanje, praćenje i gađanje neprijateljskih meta. Proizvodi iz te porodice brzo određuju brzinu i pravac neprijateljskih projektila i meta te daju pregršt potrebnih meteoroloških i drugih informacija sa područja na kojem su instalirani.

Upotreba sistema daljinskog veoma je praktična u nepristupačnim zonama i poprištima žestokih sukoba, a dodatnu prednost mu daje i integrirana termalna kamera.

blank
Foto: Anadolija

SARP je naziv za platforme koje proizvodi ASELAN i koje se lako montiraju na tenkove, oklopna vozila, fiksne nadzorne postaje, tornjeve i kritične infrastrukturne objekte.

Ovisno o operativnim zahtjevima, SARP može biti opremljen strojnicom od 12,7 mm, automatskim bacačem granata od 40 mm ili strojnicom od 7,62 mm.

blank
Foto: Anadolija

Kroz svoje opsežne mogućnosti nadzora i daljinskog upravljanja, SARP poboljšava nadzor neprijateljskih elemenata, a drastično smanjuje ranjivost snage koje ga koriste.

ASELAN je do sada proizveo 1.350 platformi SARP, od kojih je trećina izvezena u druge zemlje. Shodno potrebama na terenu, SARP platforme prolaze kroz stalno unapređivanje i modifikacije.

blank
Foto: Anadolija

Iz kompanije je saopćeno da je osnovna konfiguracija platforme SARP spremna za serijsku proizvodnju od 150 komada mjesečno, a najavljeno je da će uskoro u proizvodnji biti i nova generacija platformi.

Novu verziju SARP-L modela karakterizira to što je manjih dimenzija i znatno lakša od osnovnog modela. Razvijena je za potrebe montiranja i daljinskog upravljanja manje strojnice i automatsko oružje.

U toku je razvoj platforme SARP-ZAFER koja će namjenski biti proizvođena za montiranje na oklopna vozila i to na način da će se strojnice na platformi moći dopunjavati municijom automatski iz spremnika, bez potrebe da neko od posade napušta vozilo.