Turski dronovi Bayraktar TB2 iz vazduha u sekundi uništavaju ruske konvoje u Ukrajini

0
1438
blank

U jeku invazije Rusije na Ukrajinu jedno od najjačih oružja koje je Ukrajina po prvi put koristila prije tri dana su turski dronovi Bayraktar koji su uspješno, u nekoliko navrata, uništili konvoje ruskih oklopnih vozila na ulazu u određene gradove.

Bayraktar TB2 je turski dron MALE UAV koji leti na visini od 3 do 9 hiljada metara, a u vazduhu može biti od 24 do 48 sati s mogućnošću daljinskog upravljanja napravljen prvenstveno za tursku vojsku. Međutim, nekoliko njih je nabavila i Ukrajina te ih je prvi put iskoristila prije tri dana kada su neutralizovali konvoje ruske vojske prije glavnih akcija ulaska u određene gradove. Osim upravljanja, jedinica na kopnu ručno određuje kada će lansirati i rakete.

Upravo ovi dronovi prema riječima ukrajinskog zrakoplovstva su njihova snaga koja im omogućava da na terenu neutrališu neprijateljska oklopna vozila. Do sada su iskorišteni u napadima u regiji Kherson i Malina Zhytomyr, a na Facebooku glavni komandni štab ukrajinskih zračnih snaga je uz video napisao i poruku da su dronovi večeras uništili ruski BUK.

“Prijatelji moji bojte se. Nećete imati mira na Zemlji”, poručili su.

Vasyl Bodnar, ambasador Ukrajine u Ankari je kazao da su turski dronovi bili efikasni u ukrajinskoj borbi protiv ruskih snaga, a Ankara i Kijev ranije su ovog mjeseca dogovorili širenje flote dronova u Ukrajini.

Bayraktar TB2 je dizajniran tako da se ističe iznad svih UAV sistema, a može nositi preko 150 kilograma tereta i biti u upotrebi danju i noću.

Izvor: Klix.ba