U Njemačkoj predlažu da osobe starije od 14 godina mogu jednom godišnje mijenjati ime i pol u dokumentima

0
399
blank
Ilustracija

Njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann (FDP) i ministrica obitelji Lisa Paus (Zeleni) predstavili su glavne tačke novog zakona o samoodređenju, piše Bild.

U Njemačkoj će svako od 14. godine života od sljedeće godine jednom godišnje moći odabrati svoje ime i pol u. Pol će se tako u dokumentima moći promijeniti i bez “prave” promjene pola. Ministri koji su predstavili novi zakon kažu da ne očekuju da će puno ljudi iskoristiti mogućnost promjene spola u više navrata, te misle da će to biti svega 1 do 1,5 posto ljudi.

Prema Zakonu o transseksualcima iz 1980. koji će se ukinuti novom reformom, svako ko je u dokumentima htio promijeniti pol morao je proći dugotrajnu proceduru. Podrazumijevalo je to i dva psihološka izvještaja od kojih je svako koštalo po hiljadu eura i u kojima je trebalo odgovoriti na brojna pitanja “koja previše zadiru u intimu”. Iz savezne vlade kažu da za to više nema opravdanja.

Iako je jedan od ciljeva novog zakona sprječavanje diskriminacije transrodnih osoba na radnom mjestu, u teoriji se on može zloupotrijebiti jer bi pojedinci mogli mijenjati spol samo kako bi iskoristili određene poslovne prednosti.

Ovaj potez vlade naišao je na kritike kod desne opozicije koju čine CDU i CSU. Opozicija insistira da se i dalje traži podrobni psihološki izvještaj za sve mlađe od 18 godina. Prema novom zakonu maloljetne osobe od 14. godine mogu predati zahtjev za promjenom pola i imena uz suglasnost roditelja. U slučaju da se roditelj protivi promjeni, a dijete na njoj inzistira, o konačnom ishodu odlučuje porodični sud.

Iz savezne vlade poručuju da će, kada je riječ o primjeni novog zakona u sportu, sva sportska udruženja imati autonomiju u odlučivanju o pristupanju sportskim natjecanjima.