“Ubij to pseto”: Francuzi izdali nalog za hapšenje sestre saudijskog princa

0
868
blank

U Francuskoj je izdan nalog za hapšenje za sestru saudijskog princa nasljednika Mohameda bin Salmana, koja je naredila svom čuvaru da udari majstora koji je obavljao radove u njenom stanu u Parizu.

Nalog za hapšenje za Hassu bin Salman, prinčevu sestru, izdao je krajem decembra 2017. pariski istražni sudija, precizirao je izvor blizak tom predmetu i potvrdio informaciju sedmičnika Le Point.

Hassa bin Salman je osumnjičena da je u septembru 2016. naredila svom tjelohranitelju da udari majstora koji je došao obaviti radove u njenom stanu u Avenue Foch. On je fotografirao prostoriju u kojoj je trebao raditi, a princeza ga je optužila da je namjeravao prodati fotografije medijima.

“Ubij to pseto, ne zaslužuje da živi”, navodno je rekla tjelohranitelju, koji je zatim udario majstora, a ona ga je tako povrijeđenog na kraju natjerala da joj ljubi cipele.

Saudijski princ Mohamed bin Salman trebao bi posjetiti Francusku idućeg mjeseca. Princ je pobornik umjerenog islama, tolerantnog i otvorenog. Već dvije godine provodi politiku drastičnih reformi na privrednom i socijalnom planu, koje su potresle običaje ultrakonzervativnog saudijskog kraljevstva.

Princ je u izjavi objavljenoj u četvrtak naveo da će Saudijska Arabija nabaviti nuklearno oružje ako isto učini njihov iranski protivnik.

Tokom susreta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i princa Salmana u novembru 2017. omogućeno je rješenje političke krize u Libanonu, kada je libanonski premijer Rafik Hariri najavio iz Rijada ostavku, otputovao u Francusku i povukao se.