Ukrajina negira pokušaj atentata na Putina, objavljen snimak navodnog napada

0
262
blank
Foto: Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS

Vlada u Kijevu negirala optužbe Kremlja da je Ukrajina danas u ranim jutarnjim satima pokrenula atentat na Vladimira Putina sa dva drona, te su visoki zvaničnici izjavili da Ukrajina “nema ništa” sa tim napadom, prenosi Guardian.

Ukrajinske vlasti su navele da napad na Kremlj “ne bi ništa promijenio na bojnom polju” i da bi vjerovatno “isprovocirao Rusiju na ‘radikalnije’ akcije”.

“Još jedna prijetnja iz Kremlja. Na početku rata je (Rusija) nekoliko puta pokušala da izvrši atentat na Volodimira Zelenskog i o tome je ćutala. Koliko imamo povjerenja u ruske informacije o navodnim ukrajinskim napadima dronovima na Kremlj? Nakon godina laži i provokacija?”, napisala je na Twitteru Iuliia Mendel, bivša glasnogovornica Zelenskog.

“Nešto se dešava u Rusiji”

Mihajlo Podoljak, savjetnik šefa kabineta Zelenskog, oštro je odgovorio na tvrdnje Rusije.

On je u objavi na Twitteru upozorio da se taj događaj koristi kao izgovor za “teroristički napad velikih razmjera”.

“Što se tiče dronova iznad Kremlja. Sve je to predvidljivo… Rusija očigledno sprema teroristički napad velikih razmjera. Zato prvo privodi veliku navodno subverzivnu grupu na Krimu. A onda demonstrira “dronove iznad Kremlja”, napisao je on.

Podcrtao je da Ukrajina vodi “isključivo odbrambeni rat” i da “ne napada ciljeve na teritoriji Ruske Federacije”.

“Zašto (bi ovo uradili)? Ovo ne rješava nijedno vojno pitanje. Ali to daje Ruskoj Federaciji osnove da opravda svoje napade na civile”, napisao je on.

Također je naveo da je uočljiv “veći broj nezgoda i incidenata koji se dešavaju u različitim dijelovima Ruske Federacije”, te da pojava neidentifikovanih bespilotnih letjelica u energetskim objektima ili na teritoriji Kremlja “može samo ukazivati na gerilske aktivnosti lokalnih snaga otpora”.

Naveo je da je “gubitak kontrole moći nad zemljom Putinovog klana je očigledan”, ali i da je s druge strane Rusija u više navrata govorila o svojoj potpunoj kontroli nad zračnim prostorom.

“Nešto se dešava u Ruskoj Federaciji, ali definitivno bez ukrajinskih dronova iznad Kremlja”, napisao je on.

Izvor: Guardian