Ukrajina optužuje Rusiju da krade žito tokom rata

0
533
blank
Foto: Pixabay

Ukrajina je u četvrtak optužila Rusiju da krade žito na teritoriji koju je okupirala, što je, kako je navela, povećalo prijetnju globalnoj bezbjednosti hrane zbog prekida proljećne setve i blokade ukrajinskih luka tokom rata.

Upitan o optužbama, Kremlj je rekao da nema informacija o tome.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova je u pisanom saopćenju navelo da “najoštrije osuđuje zločinačke radnje Ruske Federacije u takozvanoj eksproprijaciji useva od farmera“ u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine.

Nije dato više detalja o navodnoj krađi žita u oblasti Herson, čiji glavni grad su ruske snage okupirale od prvih dana invazije 24. februara.

“Pljačka žita iz oblasti Hersona, kao i blokiranje pošiljki iz ukrajinskih luka i miniranje morskih pravaca za brodove, ugrožavaju bezbjednost hrane u svijetu“, navodi se u saopćenju.

“Zahtijevamo da Rusija zaustavi nelegalnu krađu žita, deblokira ukrajinske luke, ponovo uspostavi slobodu plovidbe i dozvoli prolaz trgovačkim brodovima,“ dodaje Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Ukrajinsko glavno tužilaštvo je u odvojenom saopćenju navelo da je pokrenulo krivični postupak po optužbi da su ruski vojnici, prijeteći nasiljem, 26. aprila odnijeli 61 tonu pšenice iz poljoprivrednog preduzeća u Zaporožskoj oblasti na jugu Ukrajine.

Rojters nije mogao odmah da potvrdi tu tvrdnju.

Na pitanje Rojtersa da li Kremlj ima bilo kakvu informaciju o optužbama Ukrajine, portparol Dmitrij Peskov je preko aplikacije za razmenu poruka Telegram rekao: „Ne. Ne znamo odakle dolazi ova informacija“.

Prema podacima Međunarodnog saveta za žitarice, Ukrajina je bila četvrti najveći svjetski izvoznik žitarica u sezoni 2020/21, prodavši 44,7 miliona tona u inostranstvu. Obim izvoza je naglo opao od ruske invazije.

“Svojim nezakonitim radnjama Rusija pljačka ne samo Ukrajinu, već i potrošače u inostranstvu. Ujedinjene nacije procjenjuju da bi se oko 1,7 milijardi ljudi moglo suočiti sa siromaštvom i glađu zbog poremećaja u ishrani kao rezultat rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine,“ saopćilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ruska invazija na Ukrajinu prošlog meseca ozbiljno je smanjila isporuke iz dve zemlje, koje zajedno čine oko 25 odsto svetskog izvoza pšenice i 16 procenata kukuruza, što je dovelo do skoka cijena žitarica na međunarodnim tržištima.

Izvor: Radio Slobodna Evropa