Ukrajinci tvrde: Ovo nije Putin već njegov dvojnik, pogledajte samo kako hoda

0
1158
blank

Dvojnik Vladimira Putina je možda iskorišten za dolazak na samit u Teheranu ove sedmice, tvrdi šef ukrajinske vojne obavještajne službe, prenosi Daily mail.

Ukrajinski izvori su primjetili da se kretao neobično brzo i bio oprezniji nego u prethodnim javnim nastupima, a tvrde i da je ruski lider izgledao nespretno dok se spuštao niz stepenice svog predsjedničkog aviona u Teheranu, prije nego što je ušao u limuzinu.

Vrhovni obavještajni general-major Kirilo Budanov izrazio je sumnju u intervjuu koji je dao jednom ukrajinskom kanalu.

“Samo ću nagovijestiti. Molimo pogledajte trenutak izlaska Putina iz aviona. Da li je to uopšte Putin”, zapitao se Budanov.

Posjeta ruskog lidera Teheranu, gdje se sastao sa iranskim rukovodstvom i turskim predsjednikom Redžepom Erdoganom, privukla je pažnju širom svijeta.

Drugi put u inostranstvu

Ovo je tek drugi put da je Putin u inostranstvu otkako je počeo rat u Ukrajini prije tačno pet mjeseci.

Inače, Putin je prije dvije godine priznao da se razmatralo korištenje njegovog dvojnika, ali je tvrdio da je ta ideja odbijena.

blank
Getty Images

Ova ideja datira iz ranih 2000-ih, kada je Rusija pogođena terorističkim napadima. Tada su mu najbliži saradnici savjetovali da na događajima gdje bi šef države mogao da bude ugrožen, njegovo mjesto treba da zauzme dvojnik.

Dvojnike su navodno koristili bivši lideri Kremlja, na primjer, dugogodišnji sovjetski vrhovni lideri poput Josifa Staljina i Leonida Brežnjeva.

U međuvremenu, ruski politikolog Valerij Solovej osporio je ove sedmice tvrdnju direktora CIA-e da nema obavještajnih podataka koji sugerišu da je Putin ozbiljno bolestan.