VOJNI ANALITIČAR: Rusija će biti pobijeđena, ali ne smije biti ponižena

0
157
blank
Screenshot: Russia Today

Gordan Akrap iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba rekao je za HRT kako se vrhovni zapovjednik ruske vojske nije pojavio na paradi. I to odudara od dosadašnjih primjera. Pitanje je zašto se nije pojavio.

“Smatra li se njega krivim za kolaps oružane agresije na Ukrajinu ili je on uistinu tako ozbiljno ranjen. To ja ne bih tako lako odbacio obavještajne podatke da je on ozbiljno ranjen”, istaknuo je.

Putin se opravdavao i poručio kako ne želi globalni rat. Akrap je naglasio kako je tu u suprotnosti s dosadašnjim njegovim najavama i izjavama nekih njegovih ministara. Dodao je kao ga i dalje neke stvari iz današnjeg govora tjeraju na zabrinutost, primjerice i dalje negiranje Ukrajine kao država, te Putin opet uvodi teoriju preventivnih ratova. Jer ako tako nastavi, Gruzija bi mogla biti sljedeća njegova meta.

“Gruzija želi ići prema Evropskoj uniji, želi ići prema NATO savezu i mi ćemo preventivno napasti Gruziju svim sredstvima kojima raspolažemo. Doduše danas su ta sredstva bitno slabija i suočavaju se s ozbiljnim izazovima”, rekao je.

Poručio je kako je poruka povratku preventivnih ratova jako opasna. Akrap je kazao da je Putin u svom govoru rekao da se borbe vode u Donbasu, a to nije tako. Možda želi poslati poruku – dajte mi Donbas i ja ću se zaustaviti.

“No to je ono što mi već dugo govorimo, ne pita se samo Rusiju za zaustavljanje rata. Rusija sada može dobiti određena područja, zbog situacije, međutim, ukrajinske borbene snage, potpomognute s tehnologijom koja dolazi, uz snažnu obavještajnu potporu pokazuju mogućnosti i sposobnosti da vrate neka područja. Rusija se ne nalazi u poziciji da može nešto naređivati.”

“Rusija će biti pobijeđena, ali ne smije biti ponižena”, naglasio je Akrap.

Izvor: HRT