ZABRANA STUPILA NA SNAGU: Ova država ne pušta automobile s ruskim registracijskim tablicama

0
160
blank
Foto: Telegram

Litvanija je od 11. septembra zabranila automobile sa ruskim registarskim oznakama, osim za one koji putuju u ili iz Kalinjingradske oblasti.

Ipak do sada nije bilo slučajeva zapljene, rekla je glasnogovornica litvanske carinske službe Irina Frolova-Milashene.

“Od 11. septembra litvanska carina ne dopušta automobilima s ruskim registarskim oznakama prelazak granice, osim ako se ne radi o tranzitu kroz Kalinjingradsku oblast ili iz nje kroz Litvaniju. Međutim, nije bilo slučajeva oduzimanja ili zapljene automobila s ruskim registarskim oznakama i drugih predmeta”, ističe Frolova-Milashene.

Ona kaže da na svim graničnim prijelazima ima dovoljno sredstava za provjeru automobila s ruskim registarskim oznakama.

Ranije je Gabrielus Landsbergis, ministar vanjskih poslova Litvanije, izjavio da je Vilnius u razgovorima s Evropskom komisijom o ovom pitanju. To je zato što se Litvanija trenutno suočava s vanrednom situacijom uzrokovanom tranzitom kroz Kalinjingrad. Landsbergis je također naglasio da, prema propisima, vozila u tranzitu moraju izaći iz Litvanije u roku od najviše 20 sati.

Ranije je Evropska komisija potvrdila da automobili registrovani u Rusiji ne mogu ući u zemlje Evropske unije te da se ne mogu prevoziti kozmetika, koferi, mobiteli, prijenosni računari, proizvodi od kože i vune te proizvodi za ličnu higijenu.