Započeli nelegalni ruski referendumi na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji

0
214
blank

Moskva je u petak počela provoditi referendume na teritorijama koje je okupirala u Ukrajini tražeći od stanovnika da se pridruže Rusiji, što je nastojanje koje se na Zapadu naširoko vidi kao prevara za koju se očekuje da će kulminirati aneksijom područja većeg od Portugala.

Glasački listići koji su dijeljeni imali su jedno pitanje: Želite li se odvojiti od Ukrajine i stvoriti nezavisnu državu koja će ući u Rusku Federaciju?

“Moći ćemo napraviti naš historijski izbor”, rekao je u izjavi Kirill Stremousov, lider ruske okupacijske uprave u južnoj regiji Kherson.

Rekao je da je tekst na glasačkim listićima i na ukrajinskom i na ruskom, “u skladu s međunarodnim pravom”, ali čak i prije prvog glasanja, planovi za referendum naišli su na međunarodnu osudu.

Predsjednik SAD-a Joe Biden, govoreći pred Generalnom skupštinom UN-a, rekao je da će “ako nacije mogu slijediti svoje imperijalne ambicije bez posljedica”, onda će globalni sigurnosni poredak uspostavljen kako bi se spriječilo ponavljanje strahota Drugog svjetskog rata biti ugrožen.

Ruski opunomoćenici u četiri regije – Donjecku i Lugansku na istoku, te Hersonu i Zaporožju na jugu, ranije ove sedmice najavili su planove za održavanje referenduma tokom četiri dana počevši od petka. Rusija kontroliše gotovo potpuno dvije od četiri regije, Lugansk i Herson, ali samo dio druge dvije Zaporožje i Donjeck.

Predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je ukrajinskim saveznicima na njihovoj podršci i rekao da “farsa lažnih referenduma” neće učiniti ništa da promijeni borbu njegove zemlje da istjera rusku vojsku iz Ukrajine.

Ukrajinski partizani, ponekad radeći sa snagama za specijalne operacije, digli su u vazduh skladišta s glasačkim listićima i zgrade u kojima su ruski opunomoćenici održavali sastanke koji su se pripremali za glasanje.

Kako bi se stvorio dojam širokog učestvovanja, maloljetnici u dobi od 13 do 17 godina potiču se na glasanje, upozorila je u četvrtak ukrajinska sigurnosna služba.

A ukrajinski funkcioneri rekli su da su radnici bili prisiljeni glasati pod prijetnjom gubitka posla.

Gradonačelnik u egzilu okupiranog grada Enerhodara rekao je stanovnicima da se drže podalje od biračkih mjesta.

“Ostanite kod kuće ako je moguće i ne otvarajte vrata strancima”, poručio je u poruci objavljenoj na Telegramu.

Izvor: Klix.ba