Zelenski potvrdio: Ukrajina dobila moćni američki raketni sistem NASAMS

0
583
blank

Sjedinjene Američke Države poslale su u Ukrajinu dva sistema protivvazdušne obrane NASAMS, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u intervjuu za CBS.

“Apsolutno trebamo da Sjedinjene Države pokažu vodstvo i daju Ukrajini sisteme protivvazdušne obrane. Želim zahvaliti predsjedniku Joeu Bidenu na pozitivnoj odluci koja je već donesena, kao i američkom Kongresu. Dobili smo NASAMS”, rekao je Zelenski.

Istovremeno, Zelenski je naglasio da “to nije ni približno dovoljno za pokrivanje civilne infrastrukture, škola, bolnica, univerziteta, domova Ukrajinaca”.

“Potrebna nam je sigurnost kako bismo privukli naše Ukrajince da se vrate kući. Ako je sigurno, oni će doći, nastaniti se, raditi ovdje i plaćat će porez i onda nećemo imati manjak od 5 milijardi dolara u budžetu. Tako da će to biti pozitivno za sve”, rekao je predsjednik.

Kako je izvijestio Ukrinform, predsjednik Zelenski je prethodno naglasio da tempo pružanja međunarodne pomoći Ukrajini treba odgovarati tempu kretanja ukrajinskih vojnika.